Ondernemersvertrouwen op laagste peil ooit

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in februari opnieuw gedaald, na de korte opflakkering in januari. Met -31,6 bereikte het ondernemersvertrouwen een nieuw absoluut dieptepunt sinds het begin van de metingen in 1980. Dat blijkt uit de maandelijkse bevraging van de Nationale Bank. Het Belgische ondernemersvertrouwen wordt beschouwd als een goede barometer voor de economie.
24 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in februari opnieuw gedaald, na de korte opflakkering in januari. Met -31,6 bereikte het ondernemersvertrouwen een nieuw absoluut dieptepunt sinds het begin van de metingen in 1980. Dat blijkt uit de maandelijkse bevraging van de Nationale Bank.

In januari stond de conjunctuurbarometer op -27,7. Dat was een lichte herstelling tegenover de -31,3 uit december 2008, wat tot nu toe het laagterecord was. In februari ging het ondernemersvertrouwen vooral achteruit in de verwerkende nijverheid (van -30,3 in januari naar -36,8). In de bouwnijverheid was de daling minder uitgesproken (van -14,4 naar -17,3). In de handel was er een duidelijke verbetering van het conjunctuurklimaat (van -29 naar -21,3). 

De algemene synthetische afgevlakte curve, die met enkele maanden vertraging de onderliggende tendens van de conjunctuur weergeeft, daalde opnieuw in februari. Het Belgische ondernemersvertrouwen wordt beschouwd als een goede barometer voor de economie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek