Oost-Vlaanderen polst telers over glastuinbouwclusters

Het vakblad ProeftuinNieuws meldt dat de provincie Oost-Vlaanderen een enquête heeft uitgevoerd waarin onder meer gepeild werd naar de bereidheid van glastuinbouwbedrijven om te investeren op een andere locatie. "Glastuinbouwclusters zorgen immers voor een efficiënter gebruik van ruimte, energie en water", legt Nele Wauman van de dienst Landbouw uit.
25 maart 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14

Het vakblad ProeftuinNieuws meldt dat de provincie Oost-Vlaanderen een enquête heeft uitgevoerd waarin onder meer gepeild werd naar de bereidheid van glastuinbouwbedrijven om te investeren op een andere locatie. "Glastuinbouwclusters zorgen immers voor een efficiënter gebruik van ruimte, energie en water en zij bieden ook bedrijfseconomische voordelen", legt Nele Wauman van de dienst Landbouw en Platteland uit.

De provincie Oost-Vlaanderen heeft samen met de provinciale ontwikkelingsmaatschappij het EFRO-project 'Duurzame glastuinbouwclusters' opgestart. Om te peilen naar de structuur van de huidige bedrijven, hun toekomstplannen en bereidheid om elders te investeren, voerde de dienst Landbouw en Platteland een enquête uit bij Oost-Vlaamse glastuinbouwbedrijven. "De resultaten tonen aan dat de glastuinbouwsector verandert", zegt Nele Wauman.

De komende tien jaar wordt een belangrijke uitstroom verwacht van telers die geen opvolger hebben. "Het uitblijven van opvolging is volgens de telers vooral te wijten aan de gedaalde rendabiliteit van bedrijven in de voorbije decennia", legt Wauman uit. "Is er wel een opvolger, dan is er een - al dan niet gedwongen groei - van het bedrijf waarneembaar." Die groei is volgens haar nodig als antwoord op investeringen inzake efficiëntie, schaalvergroting en duurzaamheid.

Bijna de helft van de telers uit zich niettemin tevreden over de grootte en structuur van zijn bedrijf. "Wel zien we grote verschillen tussen de deelsectoren", aldus Wauman, "want tomaten- en aardbeientelers geven bijna allemaal aan dat hun bedrijf eigenlijk te klein is." In de ogen van de telers is de optimale grootte gemiddeld 4,9 ha, gaande van 2,8 ha voor aardbeien tot 7 ha voor azalea's.

Van de 165 respondenten toonden 28 zich bereid om op een andere locatie zoals een glastuinbouwcluster te investeren, samen goed voor een glastuinbouwareaal van 223 ha. "Opvallend dat telers die elders willen investeren een duidelijk groter bedrijf als optimaal beschouwen (8 ha gemiddeld)", zegt Wauman, "en dat ongeveer de helft van de vragen naar glastuinbouwgronden van teelten komt met een hoge energiebehoefte."

Duurzame glastuinbouwclusters worden door de Vlaamse en provinciale overheid naar voor geschoven als oplossing voor een kostenefficiënte en concurrentiële glastuinbouw. Een eerste glastuinbouwcluster is momenteel in uitvoering in Deinze. Gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Alexander Vercamer laat weten dat de provincie Oost-Vlaanderen de mogelijkheden onderzoekt voor een glastuinbouwcluster in Beveren.

Bron: ProeftuinNieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek