REO Veiling onthult nieuwe naam en wil assertievere rol in verkoop
nieuwsREO Veiling gaat voortaan door het leven als REO. De naamsverandering is symbolisch voor de veranderende rol die de coöperatieve veiling uit Roeselare speelt in de versmarkt waar afnemers en telers steeds groter worden. “Veilen blijft de ruggengraat van ons bedrijf, maar in sommige gevallen bieden anderen verkoopstrategieën een grotere meerwaarde voor onze telers”, vertelt algemeen directeur Filip Vanaken naar aanleiding van de presentatie van het nieuwe vijfjarenplan van REO.
In aanwezigheid van meer dan 900 leden-coöperanten en veilingmedewerkers is dit weekend de nieuwe beleidsstrategie van REO voor de komende vijf jaar gepresenteerd. De meest zichtbare verandering voor de buitenwereld is de introductie van een nieuwe logo en de nieuwe naam REO waarbij dus de toevoeging Veiling verwijderd is. Internationale herkenbaarheid speelt hierbij een rol. "Het woord “veiling” is nu eenmaal moeilijk uit te spreken voor anderstaligen”, vertelt algemeen directeur Filip Vanaken die aangeeft dat zo’n 40 procent van de productie naar vooral Frankrijk en Duitsland gaat.
Belangrijker nog is de veranderende rol die REO voor zichzelf ziet in de verkoop en haar meerwaarde voor de coöperant-leden. “REO is veel meer dan alleen een afzetapparaat. Ze is een coöperatie die haar leden-telers op meerdere manieren ondersteunt en ontzorgt. Ook qua verkoop doet REO veel meer dan enkel veilen. Naast de klokverkoop maken contractverkoop, bemiddeling en strategische partnerships nu een belangrijk deel uit van onze commerciële strategie”, klinkt het.
De algemeen directeur geeft aan dat de wereld van de versmarkt sterk evolueert en daarmee ook de rol van de producentenorganisatie. “Niet alleen de afnemers worden groter, maar ook de telers worden steeds groter. Dat brengt veranderende behoeftes met zich mee.” Waar REO in 2000 zo’n 2.000 actieve leden had, zijn dat er momenteel nog zo’n 750. Het areaal is daarbij nagenoeg gelijk gebleven.
Vanaken constateert dat er vroeger vaak en uitsluitend naar de klokverkoop werd gekeken. “De veilingverkoop blijft de ruggengraat van onze organisatie, maar voor bepaalde producten en momenten kunnen andere verkoopstrategieën meerwaarde creëren voor onze telers. We willen daarin een actievere rol opnemen”, verduidelijkt hij.
Zo is het volgens hem interessanter om specifieke kwaliteiten prei vooraf onder contract in aparte verpakkingen te verkopen, in plaats van deze mee te laten gaan in de massaverpakking. Om de juiste verkoopstrategie te bepalen, waarbij er meer ‘out of the box’ wordt gedacht, zal er intern nauwer worden samengewerkt tussen de verschillende afdelingen binnen REO. “De productmanager, keurder en verantwoordelijke verkoper zullen in aparte teams intensief overleg voeren,” klinkt het.
Efficiëntere keuring en jong bloed in het bestuur
Het vijfjarenplan is het resultaat van een grondige ledenbevraging. In de afgelopen anderhalf jaar vonden gespreksavonden, luistersessies en werf- en vervolgvergaderingen plaats in open dialoog met zowel actieve REO-producenten als REO-medewerkers. “Uit deze gesprekken zijn zeven belangrijke thema’s naar voren gekomen, die we vervolgens verder hebben besproken met telers en medewerkers”, vertelt Vanaken.
De verkoopstrategie is niet de enige verandering binnen de nieuwe beleidsvisie die binnenkort wordt uitgerold. “We hebben bijvoorbeeld ook het keuringsproces vereenvoudigd. Waar groenten vroeger direct bij binnenkomst werden gekeurd, is het nu mogelijk om dit op een later moment te doen. Zo willen we de wachttijd voor de telers verkorten”, aldus Vanaken.
Tijdens de gesprekken met telers kwam ook het belang van jonge ondernemers naar voren. Om de stem van de jongere generatie meer te laten horen, werd Jong REO opgericht, een overlegorgaan waar jonge telers samenkomen. De voorzitter van dit orgaan, kolenteler Olivier Maertens uit Werken, krijgt automatisch een zetel in de Raad van Bestuur.

Fusiegesprekken tussen REO en Hoogstraten springen af
18 oktober 2022Fusie geen thema meer
Met de nieuwe beleidsvisie is REO volgens Filip Vanaken klaar voor de toekomst. De Limburger gelooft heilig in de kracht van samenwerking, alhoewel grote groentebedrijven in Nederland zich de voorbije decennia juist van de veilingen hebben afgescheiden. “Je kunt als bijvoorbeeld grote tomatenbedrijf je eigen commerciële mensen aanwerven, maar je blijft klein in verhouding met de meeste afnemers. Samen sta je sterker in deze gesprekken. Daarnaast kan de veiling ook meerwaarde bieden op gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, verpakking en onderzoek”, aldus Vanaken.
Enkele jaren geleden zag de producentenorganisatie uit Roeselare nog toekomstopportuniteiten in een fusie met Hoogstraten. Maar deze fusiegesprekken ketsten twee jaar geleden af en zijn inmiddels geen onderwerp van gesprek meer. “Je moet als producentenorganisatie ook niet te groot worden, omdat dan het risico bestaat dat je dan niet meer al je leden meehebt”, klinkt het.
De nieuwe huisstijl zal vanaf nu stap voor stap uitgerold worden. “Te beginnen met het uitzicht van ons bedrijfsterrein. Aanpassingen van de verpakkingsmaterialen voor de REO-producten zullen in de loop van het seizoen plaatsvinden”, aldus Vanaken die benadrukt dat de nieuwe strategie geen gevolg zal hebben voor de personeelsbezetting. “We houden hetzelfde personeelsbestand, maar afzonderlijke taken kunnen gaan wijzigen”. Er werken 150 mensen bij REO.
