Oost-Vlaamse dijkgraaf bepleit kleinere polderfusie

nieuws
Dijkgraaf Clement Van Haver van de Oost-Vlaamse Polder Hamme-Moerzeke staat voor twee belangrijke uitdagingen. Dat zijn de herstructurering van de polders en het vrijwaren van het broek 'Achterste voor Baasrode' als overstromingsgebied. "Wij opteren voor een kleinere fusie waarbij, in plaats van rekening te houden met gebieden rond een stroom, de gemeentegrenzen als maatstaf dienen", legt Van Haver uit. "Moerzeke-Kastel vraagt vanwege de tuin- en serrebouw om een specifiek aangepast polderbeleid".
2 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Dijkgraaf Clement Van Haver van de Oost-Vlaamse Polder Hamme-Moerzeke staat voor twee belangrijke uitdagingen. Dat zijn de herstructurering van de polders en het vrijwaren van het broek 'Achterste voor Baasrode' als overstromingsgebied. Minister Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor de polders, kondigt een herstructurering aan. De poldergebieden moeten groter worden via fusies.

"De gouverneur heeft voor Oost-Vlaanderen een plan klaar", vertelt Van Haver. "Daarin fuseren de Polder Hamme-Moerzeke, de Polder van Belham, de Polder tussen Schelde en Durme, de Polder van Grembergen en de Polder Sint-Onolfs tot de Nieuwe Scheldepolder. De vijf huidige polders vormen een gebied van ruim 15.000 hectare".

Het enthousiasme voor dit provinciale plan is zeer klein. "Wij opteren voor een kleinere fusie waarbij, in plaats van rekening te houden met gebieden rond een stroom, de gemeentegrenzen als maatstaf dienen", legt Van Haver uit. "Een kleinere polder moet meer grachten, beken en afwateringskanalen onderhouden. De waterbeheersing is er veel moeilijker dan in grote polders. Moerzeke-Kastel vraagt vanwege de tuin- en serrebouw om een specifiek aangepast polderbeleid dat in een te grote fusie dreigt verloren te gaan".

Clement Van Haver werkte daarom samen met zijn polderbestuur een alternatief herstructureringsplan uit. "Daarbij fuseren de Polder Hamme-Moerzeke, de Polder Durme Zuid-Oost en delen van de Polder Moervaart en Zuidlede, de Polder Durme Noord-Oost en Durme Noord-West eventueel aangevuld met de Sint-Onolfs tot één werkgebied van 6.000 hectare".

Een correcte afbakening van de overstromingsgebieden is er nog steeds niet. Het Polderbestuur Hamme-Moerzeke verzet zich met kracht tegen het opnemen van het gebied 'Achterste voor Baasrode' in het overstromingsgebied. "Het gaat hier om een Broek van twaalf tot vijftien hectare. Meer dan zeventig procent daarvan wordt nog steeds bewerkt", argumenteert Van Haver.(MP)

Eerdere berichtgeving over polderfusies: 16/2/07: Vijf polders smelten samen tot Middenkustpolder

Bron: De Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek