Oost- en West-Vlaanderen gaan vreemde ganzen bestrijden

Exotische en 'overzomerende' ganzensoorten zijn niet meer welkom in Oost- en West-Vlaanderen omdat ze schade toebrengen aan onder meer akkergewassen. Vanaf dit jaar worden de eieren in broednesten geschud en worden meer vogels afgeschoten of gevangen tijdens de ruiperiode.
31 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Exotische en 'overzomerende' ganzensoorten zijn niet meer welkom in Oost- en West-Vlaanderen omdat ze schade toebrengen aan onder meer akkergewassen. Vanaf dit jaar worden de eieren in broednesten geschud en worden meer vogels afgeschoten of gevangen tijdens de ruiperiode. In het kader van een Europees project maken de provincies samen met het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen afspraken.

Met het schudden van ganzeneieren tijdens het broedseizoen wordt de dooier beschadigd en kunnen er zich geen embryo's vormen. Een andere manier om succesvolle broedsels te verhinderen, is het doorprikken van eieren. Beheerders van natuurgebieden krijgen de vraag om aan het project mee te werken.

"We kampen in de bewuste provincies al enkele jaren met een toenemend aantal vreemde ganzensoorten die zich razendsnel voortplanten, zoals de Canadese gans, de brandgans en de Nijlgans", zegt Hans De Schryver van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Daarnaast zijn er ook steeds meer ganzen, zoals grauwe ganzen, die niet enkel overwinteren, maar ook tijdens de zomer blijven”.

De vogels zorgen voor concurrentie met de vriezeganzen die uit het noorden komen overwinteren. Daarnaast dreigt ook habitatvernieling voor inheemse soorten, schade aan akkergewassen en vervuiling van natuurgebieden en grasvelden door uitwerpselen.

De drie provincies maken grensoverschrijdende beheersafspraken. Een monitoringluik verzamelt kennis en gegevens en er wordt ook gewerkt aan informatie-uitwisseling voor beheerders van terreinen. In hetzelfde Europees project komen ook acties rond de stierkikker, de Amerikaanse vogelkers (struik) en de grote waternavel (waterplant). Daarnaast komt er vanaf 1 oktober 2010 in België een handelsverbod voor twintig uitheemse dieren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek