Ook in Frankrijk komen boze landbouwers op straat

In het zuiden van Frankrijk blokkeerden misnoegde landbouwers in het afgelopen weekend verschillende snelwegen. Het ongenoegen van de boze boeren heeft verschillende oorzaken: de stijgende energiekosten, de dieselbelasting voor landbouwvoertuigen, de irrigatiebeperkingen en een slinkend inkomen. "Heel de week en desnoods langer zullen nog protestacties aanhouden in alle Franse departementen", aldus Arnaud Rousseau, de voorzitter van de grootste Franse boerenvakbond (FNSEA), maandag.

21 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 januari 2024 11:41
Lees meer over:
protest Frankrijk Toulouse

Gesprek met nieuwe Franse premier

De actie in Frankrijk  vatte donderdag aan met blokkades van de snelwegen A20, A62 en A64 in de regio rond Toulouse. Die blokkades werden ook in het weekend verdergezet, aldus de website ActuToulouse. Ook op verschillende nationale wegen maken tractoren en strobalen de doorgang onmogelijk. Er zouden zo’n 500 landbouwers bij betrokken zijn.

De boeren hebben naar eigen zeggen vele redenen om op straat te komen. Zo vragen ze meer toegevingen op vlak van wateropslag en irrigatie in het departement, een vrijstelling voor de dieselbelasting en staatssteun omdat de runderziekte EHD uitgebroken is in de regio. De landbouwers willen het protest pas beëindigen, eens kersvers Frans premier Gabriel Attal ter plaatse komt.

Gebouw milieuadministratie beschadigd

Bovendien was er donderdagnacht in Carcassonne een aanval op een gebouw van de regionale milieuadministratie. De aanval met een springlading veroorzaakte volgens zender France 3 aanzienlijke schade. Ramen sneuvelden en op het gelijkvloers waren bureaus vernield. De feiten worden toegedicht aan een organisatie van wijnboeren. Op een muur nabij werd hun opschrift aangebracht met graffiti.

Bij France 3 verklaarde een vertegenwoordiger van de plaatselijke organisatie van wijnboeren dat velen in de problemen komen. "We verkopen niets meer en de belastingen en de voorschriften wurgen ons."

Ook in Duitsland en Vlaanderen

Frankrijk is niet het enige land waar landbouwers op straat komen. Ook in Duitsland was het vorige week bijzonder woelig. Er kwamen duizenden tractoren afgezakt naar Berlijn om er hun ongenoegen te uiten. De directe aanleiding was het wegvallen van de belastingsvrijstelling voor diesel voor landbouwtractoren, maar aan de basis ligt een breed ongenoegen van de landbouwers over het gebrek aan respect dat ze krijgen van politiek en maatschappij. Ook in ons land hebben boeren hun ongenoegen geuit. Dat deden ze door een hele week lang plaatsnaamborden in heel Vlaanderen op hun kop te zetten. Deze actie vond eerder al ingang in Frankrijk.

Overal in Vlaanderen omgekeerde verkeersborden: Wegen en Verkeer overweegt klacht
Uitgelicht
Als een olievlek verspreidde de protestactie die Boerenhart Vlaanderen vrijdag opstartte zich in de rest van Vlaanderen. Het hele weekend lang werden in een groot deel van Vla...
15 januari 2024 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek