Ook honing dreigt duurder te worden door oorlog in Oekraïne

De prijs van honing dreigt fors te stijgen door het conflict in Oekraïne. Het land is immers één van de grootste exporteurs ter wereld van het product.

24 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 25 maart 2022 5:44
Lees meer over:
honingbij-1250

Oekraïense honing staat bekend om zijn kwaliteit, zegt Pascal Deboeverie, zaakvoerder van de Kortrijkse honinggroothandelaar Bijenhof. "Je hebt er veel zonnebloemen en koolzaad voor de bijen en dat levert goede honing op."

Als gevolg van het conflict dreigt er komend seizoen echter geen honing meer uit het belangrijke exportland te komen. "De imkers kunnen er nu niks doen", aldus Deboeverie. "Importeurs gaan zich dus moeten verleggen naar andere landen." Het gaat onder meer om grote concurrent China, maar ook Mexico, Bulgarije, Moldavië, Servië en Turkije.

Geen tekort, wel duurder

Deboeverie vreest niet meteen een tekort aan honing, maar door het wegvallen van de Oekraïense productie zullen de inkoopprijzen voor importeurs en verwerkers wel stijgen. "De prijzen gaan nu al de hoogte in, en ik verwacht dat ze tot 30 procent duurder kunnen worden", zegt Deboeverie. Uiteindelijk zullen de bedrijven die hogere kosten doorrekenen aan de consument.

Bijenhof is een groothandelaar in honing en verwerkt de zoete stof onder meer voor andere merken, zoals supermarkten. Het bedrijf is in de sector naast het Veurnse Meli één van de grote spelers in België en verkoopt naar eigen zeggen jaarlijks 3 à 4 miljoen kilo honing.

In Duitsland waarschuwde de sectorfederatie Honig-Verband donderdag ook voor de grote impact van de oorlog in Oekraïne op de honingmarkt, die "onmiddellijk voelbaar" is. Volgens de organisatie importeert de Europese Unie jaarlijks 45.000 tot 50.000 ton honing uit het land, dat zo goed is voor ruim een derde van de Europese invoer.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek