header.home link

Ontmoeting en kennisdeling centraal op Interpom 2021

15 oktober 2021

Met een jaar uitstel gaat aardappelvakbeurs Interpom door van 28 tot en met 30 november in Kortrijk Xpo. Met als beursthema ‘let’s reconnect the potato chain’ wil organisator Belgapom het belang van fysiek contact onderstrepen. “De uitdagingen die op de aardappelprofessionals afkomen, zijn groot”, zegt Belgapom-CEO Christophe Vermeulen. Bovendien kijkt de aardappelwereld terug op een bijzonder moeilijke periode, want de coronacrisis trof de sector bijzonder hard.

Lees meer over:
Interpom sfeerbeeld

De laatste jaren is Interpom uitgegroeid tot de meest gespecialiseerde indoor vakbeurs in Europa voor de hele aardappelketen. Maar liefst 315 exposanten uit 15 landen, actief in de teelt, verwerking of vermarkting van aardappelen, tekenen present. Ze zullen er hun nieuwste machines, producten, diensten, digitale technologieën en toekomstgerichte oplossingen presenteren”, aldus Vermeulen. Tijdens de vorige editie, in 2018, wist de beurs nog 19.500 bezoekers te lokken.

Ontmoeting en innovatie

Naar goede gewoonte zullen alle segmenten van de aardappelketen vertegenwoordigd zijn op de beurs. “Maar deze editie hebben opvallend meer machinefabrikanten voor de aardappelverwerkende industrie ingeschreven, net als meer aanbieders met oplossingen voor de bewaring van aardappelen”, klinkt het. “Volledig in lijn met de digitalisering die in opmars is in de aardappelsector, groeit ook het aanbod van digitale technologieën.”

Innovatie is een ander thema dat Interpom in de kijker wil zetten. “In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om efficiënt, duurzaam en competitief te blijven groeien”, weet Vermeulen. Een onafhankelijke expertengroep heeft een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten. “Al deze innovaties betekenen een meerwaarde voor de gebruiker en voor de verdere verduurzaming en professionalisering van de aardappelbranche”, luidt het. Via een parcours op de beurs, de Innovation Tour, en via digitale kanalen zullen al deze ‘must-see’ innovaties uitgelicht worden.

Kennisdeling

Naast ontmoeting staat ook informatie-uitwisseling en kennisdeling meer dan ooit centraal op Interpom. Een uitgebreid seminarprogramma moet de bezoeker antwoorden bieden op tal van uitdagingen waar de sector vandaag voor staat. “Hiermee willen we de sector de nodige nieuwe impulsen geven om verder te evolueren naar een sterke, dynamische en duurzame Belgische en Europese aardappelketen”, legt Romain Cools uit, die het seminarieprogramma zal coördineren en modereren. Alle seminars worden ook gestreamd en zullen later beschikbaar zijn op de website van Belgapom.

Een aantal van de thema’s die van zondag 28 tot en dinsdag 30 november aan bod zullen komen: kiemremming in het post-CIPC-tijdperk (Inagro), Europa’s ambities in de Farm-to-Fork-strategie: wat betekent het voor de aardappelsector (ILVO), de impact van de pandemie op de globale handel van aardappelen (World Potato Markets), een groen vaccin tegen de aardappelplaag (UGent), afzetkanalen voor aardappelstromen (ILVO & VLAIO), Alternaria sneller opsporen dankzij sensoren, drones en artificiële intelligentie (ILVO), resultaten van 3 jaar proeven met biologische robuuste aardappelen (CRA-W), enz.

Covid Safe Ticket

Om de beurs in zijn vertrouwde vorm te kunnen laten doorgaan, dus zonder mondmaskers en afstandsregels, zal ook Interpom met het Covid Safe Ticket werken. “Elke bezoeker moet aan de ingang, naast zijn toegangsticket, ook een geldig Covid Safe Ticket tonen”, benadrukt Vermeulen. Online registratie vooraf is bovendien nodig. “Dat geldt zowel voor bezoekers die zelf hun ticket online kopen (10 euro/ticket), als voor de bezoekers die met een gratis- of reductiekaart naar de beurs komen.”

Interpom 2021 logo

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Interpom

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek