Ongezien in de bietensector: Toestand 1.000 ha bieten onduidelijk, fabrieken slaan handen ineen

De winterprik van midden december heeft ernstige gevolgen voor sommige bietentelers en de suikerfabrieken. Door het bevriezen en nadien snel ontdooien gingen de suikerbieten rotten. De Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) heeft momenteel geen zicht op de toestand van zo'n 1.000 hectare suikerbieten. De problemen lijken het grootst bij leveranciers van Iscal. Dinsdag gingen de suikerfabrieken akkoord om de handen ineen te slaan en waar nodig elkaars bieten te verwerken.  

11 januari 2023  – Laatste update 11 januari 2023 18:40
Lees meer over:

De vorstschade heeft geresulteerd in een ongekende en nooit eerder geziene crisis in de bietensector, vertelt Luc Quintens, voorzitter van het Coördinatiecomité Vlaanderen (Coco) van Iscal, die we eerder deze week ook al spraken over de nefaste gevolgen van de koudeprik medio december. Door het bevriezen en nadien snel ontdooien gingen de suikerbieten rotten. Deze schade resulteert in financiële tegenslag voor de bietentelers, vertraging in de fabriek en een verdere verlenging van de bietencampagne.

Inmiddels is de omvang van de schade beter in beeld gebracht, maar bestaan er nog steeds veel vraagtekens. De schade is het grootst bij de bieten die na de koudeprik gerooid werden en op het veld opgeslagen liggen en bij de bieten die nog in het veld staan. Het gaat daarbij over naar schatting 800 à 1.000 hectare waarvan de toekomst dus ongewis is. Dit laat de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) weten bij monde van secretaris Bruno De Wulf.

Bieten die voor de vorst periode gerooid waren en afgedekt op het veld opgeslagen waren, kwamen er iets beter vanaf. Ook hier is desalniettemin schade en dit zorgt voor een vertraging van de bietencampagne bij de verwerkers in België, Tiense Suiker en Iscal. “Een klein percentage afval heeft een grote impact op het verwerkingsproces”, vertelde Erwin Boonen van Tiense suiker eerder aan VILT.

Er bestaat een samenwerkingsverdrag tussen de bietenverwerkers waarin staat dat men elkaar bij calamiteiten helpt. Die is nu geactiveerd

Bruno De Wulf - CBB

Samenwerken om vicieuze cirkel te doorbreken

Door de opgelopen vertraging van de campagne lopen de opgeslagen bieten verdere schade op en is er feitelijk sprake van een vicieuze cirkel. Bieten kunnen immers maar een beperkt aantal dagen opgeslagen liggen op het veld. Om deze schade te beperken en te redden wat er te redden valt, zijn de bietenverwerkers gisteren een samenwerking overeengekomen waarbij de fabrieken elkaar uit de brand helpen. “Er bestaat zoiets als een samenwerkingsverdrag tussen de bietenverwerkers waarin staat dat men elkaar bij calamiteiten helpt”, verklaart De Wulf.

Deze solidariteitsclausule is nu dus geactiveerd. De fabriek van Südzucker, het moederbedrijf van Tiense Suiker, in Frankrijk beëindigt vrijdag zijn campagne en zal bieten van Tiense overnemen. Iscal zou volgens de huidige plannen een gedeelte van zijn bieten afleiden naar Cosun Beet Company in het Nederlandse Dinteloord waarmee het al langer een samenwerking heeft. In de verdere toekomst zou ook Tiense Suiker bieten van Iscal kunnen overnemen als zij gedaan hebben met hun campagne.

Discussie over compensatie gestart

Ondertussen komt ook de discussie over de compensatie van de getroffen telers langzaam op gang, parallel met het crisismanagement voor de verwerking van de resterende bieten. "Het kan nodig zijn om de onderlinge solidariteit tussen planters te laten spelen", zegt De Wulf hierover. "Sommige telers worden gedupeerd omdat zij later op de rol staan om te rooien omdat bieten van andere telers eerst verwerkt worden." De fabrieken hebben hiervoor een beurtrol met de leveranciers afgesproken. CBB is ook van plan om de suikerfabrieken (Tiense Suiker en de Iscal-groep) solidariteit te tonen. "Als we met suikerbieten zitten die niet zijn gerooid, komt dat omdat de suikerfabrieken de oogstcampagnes hebben verlengd", klinkt het.

De Wulf heeft er alle vertrouwen in dat de verwerkers meegaand zullen zijn. "Bietentelers hebben vijf slechte jaren achter de rug waarbij de teelt slechts kostendekkend was. Dit jaar waren de vooruitzichten beter. Als het nu toch nog fout gaan, dan zullen bietentelers afhaken voor de oogst. Er zijn voldoende alternatieve teelten op het moment."

Bietencampagne draait in de soep door vorstschade
Uitgelicht
Vlaamse bietentelers worden geconfronteerd met gewasschade als gevolg van de winterprik in december toen het kwik naar -7 graden zakte. Tijdens de vorst en de daarop volgende...
9 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek