Onderzoekers ontrafelen geschiedenis bananenteelt

De meest populaire bananenvariëteiten zijn minstens 3.000 jaar oude klonen van één en dezelfde boom. Dat blijkt uit multidisciplinair onderzoek.
25 juli 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

De meest populaire bananenvariëteiten zijn minstens 3.000 jaar oude klonen van één en dezelfde boom. Dat blijkt uit een groot internationaal en multidisciplinair onderzoek over de geschiedenis van de bananenteelt. De resultaten van dit onderzoek, waarin emeritus KUL-hoogleraar Edmond De Langhe een voortrekkersrol speelde, werden vorige week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De conclusies van dit onderzoek, waaraan niet alleen genetici, maar ook archeologen en linguïsten meewerkten, hebben volgens de dagkrant van de K.U.Leuven verstrekkende gevolgen voor de toekomst van de banaan. Uit het onderzoek blijkt immers dat deze populaire bananenvariëteiten op een zeer nauwe genetische basis stoelen. Ziektes kunnen dergelijke monoculturen echter snel verwoesten.

Sinds 1930 worden pogingen ondernomen om de banaan te veredelen met het oog op een grotere ziekteweerstand, maar de resultaten leverden tot dusver onvoldoende vruchtkwaliteit op. "De oplossing is het precies herhalen van de vroegste kruisingen met toevoeging van resistente eigenschappen. Het zal vermoedelijk minstens 10 jaar duren voor de onderzoekers zo ver zijn", aldus de K.U.Leuven.

Meer informatie: Multidisciplinary perspectives on banana domestication

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek