Onderzoek naar witwaspraktijken in Nederlandse tuinbouw
nieuwsDe Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) in Nederland heeft onder leiding van het parket negen personen aangehouden wegens witwaspraktijken, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Het onderzoek richt zich op een groep tuinbouwers in Noord-Brabant en Limburg. Zij worden ervan verdacht tientallen miljoenen euro’s te hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie.
De groep tuinbouwers die verdacht worden, zijn grote leveranciers van onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons. Met een schijnconstructie slaagden zij erin om resultaten niet in de Nederlandse administratie te boeken zodat de inkomsten buiten het zicht van de fiscus bleven.
Het Openbaar Ministerie onderzoekt de opgezette constructie die erin zou bestaan dat de teelten op papier reeds voor de oogst verkocht werden aan een buitenlandse rechtspersoon. Vervolgens huurde die rechtspersoon Poolse arbeiders in om de gewassen te oogsten. Waarna de oogst via Nederlandse veilingen werd verkocht en aan afnemers geleverd.
De SIOD vermoedt dat de veilingopbrengsten op een Luxemburgse rekening werden gestort. Uit het onderzoek moet blijken of niet de buitenlandse rechtspersoon, maar nog steeds de tuinbouwers degenen zijn die zich van begin tot einde met de teelt van de gewassen en de verkoop hebben bezig gehouden.
Er zijn huiszoekingen verricht en aanhoudingen gebeurd in woningen en bedrijfspanden op een vijftiental plaatsen in Nederland. Bij de huiszoekingen zijn documenten, computers en auto’s in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie heeft ook beslag gelegd op diverse panden en bankrekeningen van de verdachten.
Het Agrarisch Dagblad meldt dat de hoofdverdachte de 62-jarige Theo van K. is die zou hebben bemiddeld tussen het Poolse bedrijf en de Nederlandse tuinbouwers. Hij was eerder al eens het doelwit van justitie voor vrijwel eenzelfde constructie in de jaren negentig. Vijf jaar geleden werd hij vrijgesproken in een rechtszaak die zijn rol onderzocht in een criminele organisatie die belastingen ontdook door illegale Polen in Nederland te laten werken. Het is niet bekend of telers die destijds werden vervolgd en vrijgesproken, nu opnieuw worden verdacht.
Veilingbedrijf The Greenery bevestigt dat rechercheurs maandag de vestiging in Barendrecht hebben bezocht. Er zou niks in beslag zijn genomen. "We zijn gecontacteerd door de SIOD en verlenen alle medewerking", zegt een woordvoerder. De afzetorganisatie zegt passende maatregelen tegen leden-telers te treffen als ze schuldig worden bevonden. "We veroordelen dit ten strengste, maar het is niet aan ons om alle telers tot het bot te controleren”.
De tuinbouwers die in Brabant en Limburg zijn aangehouden wegens belastingontduiking zijn zich van geen kwaad bewust. Advocaat Theo Linssen, die vijf telers bijstaat, heeft het Nederlands Persagentschap laten weten dat de zogeheten schijnconstructie volstrekt legaal is. Zijn cliënten verkochten hun teelten voor de oogst aan een Pools bedrijf dat zorgde voor Poolse plukkers. De werknemers waren in dienst van het Poolse bedrijf en lieten zich volgens Poolse regels betalen. Volgens Linssen mogen ze vanwege het vrij verkeer van diensten in Nederland werken.
De actie van de SIOD kwam er na informatie van de belastingdienst. De fiscus meldde dat Nederlandse tuinbouwers gebruik maakten van auto’s met een Luxemburgs kenteken. 225 opsporingsambtenaren werden ingezet in het strafrechtelijk onderzoek in Nederland. Het onderzoek kent vertakkingen naar Polen, Cyprus, Luxemburg, België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland. Hier zijn geen aanhoudingen verricht, wel zijn in het buitenland stukken gevorderd en gelden in beslag genomen.
Bron: eigen verslaggeving/Agrarisch Dagblad