Onderzoek naar oorzaken van salmonella-besmetting
nieuwsDe salmonella-bacterie zit onder andere in eieren, maar de bacterie verdwijnt indien de eieren voldoende verhit worden. Gerechten die met rauwe eieren bereid worden, kunnen een risico opleveren. De zomermaanden zijn traditioneel een piekperiode, maar om de een of andere reden telt ons land in vergelijking met de buurlanden opmerkelijk meer gevallen van voedselvergiftiging.
Omdat de preciese oorzaken van de salmonella-besmetting nog niet achterhaald zijn, werd nu dus een onderzoek opgestart. Aan de huisartsen werd gevraagd om bij de stalen van de stoelgang ook het telefoonnummer van de patiënt mee op te sturen. Als de salmonella-bacterie aanwezig is in het staal, wordt de patiënt achteraf opgebeld. Een uitgebreide vragenlijst peilt niet alleen naar de directe oorzaken van de vergiftiging, maar ook naar de algemene voedingsgewoonten van de patiënt. De resultaten worden in het najaar verwacht.
Bron: RUG