"Ondergewaardeerde" schartong is Vis van het Jaar

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft schartong verkozen tot Vis van het Jaar 2023. “Deze vissoort is nog ondergewaardeerd in ons land. Omdat de Belgische vraag naar schartong beperkt is, wordt hij vooral geëxporteerd”, aldus VLAM dat donderdag de Vis van het Jaar voorstelde in Zeebrugge.

22 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 juni 2023 15:33
Lees meer over:
schartong Vis van het jaar_Heikki Verdurme voor VLAM

“Schotse schulle”

De jaarlijkse verkiezing van Vis van het Jaar is dit jaar aan zijn 35ste editie toe. Op die manier wil VLAM extra aandacht besteden aan een vis van bij ons. Dit jaar kondigde Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) schartong als winnaar aan. "De vis wordt vandaag opgevist als bijvangst van de tong. Onze vissers spreken over de Schotse schulle omdat schartong vaak voor de Schotse kust wordt gevangen. Het is een vis die terecht meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan", zegt Crevits.

Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. De vis kan tot 60 centimeter groot worden, maar is meestal rond de 25 centimeter lang. In diepe zandige of modderige bodems graaft de schartong zich in om zich te verbergen voor roofvissen. De vis komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van IJsland tot aan de Canarische Eilanden en in het westen van de Middellandse Zee. De Belgische visserij vist de schartong vooral op als bijvangst in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje.

Vis van het jaar 2023 Crevits

Geen gevaar voor overbevissing

De Belgische visserij op scharton kent een lange traditie. Vandaag wordt het eerder als gewenste bijvangst van tong opgevist. Voor de schartong geldt er een quotum. In 2022 werd 850 ton schartong aangevoerd door Belgische vissers. Het jaar voordien was dat 705 ton. “Gevaar voor overbevissing door Belgische vissers is er niet”, zegt Heleen Lenoir, onderzoeker bij ILVO. “De bestanden van de schartong zijn vandaag gezond, de quota worden gerespecteerd en het aandeel van duurzame visserijtechnieken neemt toe. Vanuit wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO daarom de keuze van schartong als Vis van het Jaar.”

schartong recept_Heikki Verdurme voor VLAM

Export naar Spanje

Omdat schartong vandaag niet echt gewaardeerd wordt door de Belgische consument, wordt het merendeel van de schartong die Belgische vissers aan wal brengen, uitgevoerd. De belangrijkste exportmarkt is Spanje. “Samen met de visserijsector zien we kansen voor deze vis in eigen land, zeker in de zomer- en herfstmaanden wanneer de schartong op zijn best is”, klinkt het bij VLAM.

Met een receptenfolder die gratis verdeeld wordt door visspeciaalzaken en visventers wil VLAM de schartong in de kijker zetten. Er zijn ook acties voorzien bij de visgroothandel, supermarkten en cash-and-carrybedrijven. “Gebakken op de graat, is de vis superlekker”, geeft VLAM alvast als tip mee. Op het eigen kookplatform Lekker van bij ons staat nog heel wat kookinspiratie.

58,7 miljoen euro voor Vlaamse visserij tussen 2023 en 2027

Minister Crevits maakte tijdens de voorstelling van Vis van het Jaar bekend dat het nieuwe Belgische Programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur, dat loopt tot 2027, ondertussen definitief is goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Vanuit Europa kan Vlaanderen rekenen op bijna 34,8 miljoen euro. Vlaanderen zorgt zelf voor nog eens 23,9 miljoen euro.

Een nieuw element in het programma is de versterking van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen aan onze kust. “Dit biedt kansen om zich lokaal te organiseren en een eigen strategie te ontwikkelen om uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken”, aldus de minister. Deze lokale werking gaat uit van kleinschaligheid en complementariteit met een focus op diverse thema’s verbonden aan de visserij- en aquacultuursector zoals toerisme en cultuur, de korte keten, diversificatie en innovatie en integratie met de blauwe economie.

Grijze garnaal uitgeroepen tot 'Vis van het jaar 2022'
Uitgelicht
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de grijze garnaal verkozen tot 'Vis van het jaar 2022'. Met deze verkiezing wil de visserijsector een vissoort...
29 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Heikki Verdurme voor VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek