header.home link

Ondanks quarantaine mogen seizoensarbeiders aan de slag blijven

6 januari 2021

Omdat de land- en tuinbouw een essentiële sector is, mogen seizoensarbeiders tijdens hun verplichte quarantaine, toch blijven werken. Viroloog Marc Van Ranst is daar niet mee opgezet. “Quarantaine is niet gelijk aan werken in groep.”

Lees meer over:

In het West-Vlaamse Aartrijke is het momenteel alle hens aan dek om de prei te oogsten. Teelster Hanne Vulsteke doet daarvoor een beroep op Bulgaarse seizoensarbeiders. Ondanks hun quarantaine na een reis naar een rode zone, mogen ze blijven werken omdat de landbouw als een essentiële sector aanzien wordt. “Ze worden wel getest en over 7 dagen nog eens”, vertelt ze aan Radio 2.

Nochtans moet wie nu van reis terugkomt uit een rode zone verplicht in quarantaine. Gaan werken is uitgesloten, tenzij telewerk een optie is. Maar die regel geldt dus niet voor seizoensarbeiders. “Zij kunnen inderdaad tijdens hun quarantaine werken, zo is door het Overlegcomité geformuleerd in een tekst die wij kregen”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) aan het Nieuwsblad.

Volgens Vandamme zijn er op dit moment ongeveer een paar duizend seizoensarbeiders aan het werk. Een pak minder dan in het voorjaar of tijdens de zomer. Hij benadrukt dat de arbeiders wel de quarantainemaatregelen moeten respecteren, maar dat ze de quarantaine op het bedrijf zelf doen. “Dat komt omdat ze ook bijna altijd op de site zelf logeren, want de teler geeft de verblijfsaccommodatie meestal op het terrein zelf.”

Deze regel is niet naar de zin van viroloog Marc Van Ranst die spreekt van een uitholling van de quarantainemaatregelen. “Het is niet de bedoeling om quarantaine in groep te beleven.”

Extra administratie

Seizoensarbeiders eten en leven samen op het landbouwbedrijf, maar ze hebben wel een aparte slaapplaats. “Dus kunnen ze ook in quarantaine werken in groep”, stelt Vandamme. “Wat ze dan weer niet mogen, is naar de supermarkt gaan. Dat moet gebeuren door de werkgever zo lang ze in quarantaine verblijven.”

Voor Vulsteke komt er alvast extra administratie aan te pas.  "We moeten nu veel papieren invullen die je anders niet hebt. De regels zijn duidelijk, maar er is de laatste week weer veel veranderd. Het is een hele opdracht", zegt ze.

Herbeluister het interview op Radio 1 met Hendrik Vandamme in De Wereld Vandaag.

Bron: Het Nieuwsblad / Radio 2

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek