“Onaangepaste regels belemmeren duurzame ontwikkeling korte keten”

De vraag naar lokaal voedsel blijft stijgen en steeds meer landbouwers willen hun producten zelf vermarkten. Maar om hun producten zo efficiënt mogelijk bij de klant te brengen, moeten korteketenondernemers kunnen samenwerken via centrale verdeelpunten of hubs. “Helaas remt de strikte toepassing van de huidige regelgeving deze ontwikkeling af voor de producenten van vlees en zuivel”, stelt het Steunpunt Korte Keten, dat op zoek gaat naar werkbare oplossingen.

16 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 16 februari 2022 14:08
Lees meer over:

Het Steunpunt Korte Keten, dat mee aan de basis ligt van de uitbouw van centrale verdeelpunten of hubs, legt de vinger op de wonde. “De regels rond voedselveiligheid houden nog geen rekening met die nieuwe realiteit. Ze zijn prima voor de zeer grote bedrijven maar onwerkbaar voor kleinschalige initiatieven waarbij korteketenondernemers samenwerken om hun afzet te regelen,” zegt Ann Detelder, manager van het Steunpunt. 

Hubs zijn locaties waar ondernemers uit de korte keten hun producten samenbrengen en waar de orderpicking en de uitlevering naar de klanten gebeurt. De hub faciliteert ook de facturatie zodat elke klant maar één factuur ontvangt. “Dat is een must voor horecazaken en retailer”, beklemtoont Detelder. “Dergelijke klanten verwachten een breed en gevarieerd aanbod en willen maar één factuur. De hub wordt ook geen eigenaar van de  producten, de korteketenondernemer blijft dus zijn producten zelf vermarkten.”

Kleine ondernemers kunnen de meerkost niet zomaar doorrekenen aan hun klanten, zoals de grote bedrijven dat doen

Ann Detelder - Steunpunt Korte Keten

Uitgesloten van samenwerking

Momenteel beschouwt de wetgever de hubs als een afzonderlijke tussenschakel in de voedingsketen. Daarom moeten ondernemers van dierlijke producten een extra erkenning bij het FAVV aanvragen. “Maar dat is financieel niet haalbaar en bovendien zeer omslachtig”, aldus Detelder. "De meerkost door specifieke eisen aan infrastructuur en extra controles, kunnen deze kleine ondernemers niet doorrekenen aan hun klanten, zoals de grote bedrijven dat doen. Daarvoor zijn de volumes te beperkt."

“Korteketenondernemers die zuivel en vlees verhandelen kunnen dus geen gebruik maken van de kansen die hubs aanbieden. Ze zijn uitgesloten van een samenwerking met collega’s om hun afzet efficiënt te organiseren. Dat heeft een enorme invloed op hun bedrijfsontwikkeling”, besluit Detelder.

Het Steunpunt gaat, samen met de Waalse collega Diversiferm en 5C, in overleg met het voedselagentschap om naar haalbare oplossingen te zoeken, met maximale garanties voor voedselveiligheid. Op korte termijn start het FAVV een werkgroep hierover op.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek