Olijfbomen gedijen ook bij ons goed

Niet alleen druiven gedijen in ons klimaat, ook zuiderse olijfbomen doen het goed in onze contreien. Bij tv-maker Luc Haekens in Scherpenheuvel-Zichem groeien de enige olijfbomen in de volle grond in ons land. Afgelopen weekend werden ze geoogst en er zijn al uitbreidingsplannen. “Het klimaat hier leent zich steeds meer voor typische teelten uit het zuiden”, zegt olijvenspecialist Lorenzo Colle.

12 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 12 oktober 2020 17:04
Lees meer over:

Belgische olijven bij het aperitief en olijfolie in de keuken, het zou wel eens werkelijkheid kunnen worden. Vier jaar geleden startte de jonge ondernemer Lorenzo Colle, wiens familie al vijf generaties olijven teelt in Spanje, met een bescheiden proefproject in Zichem. Hij deed dat op een lap grond van tv-maker Luc Haekens.

Afgelopen weekend zijn de olijven van een honderdtal bomen geoogst. En die oogst wordt elk jaar groter én beter, met dank aan onze warmere zomers en mildere winters. “Volgend jaar gaan we het areaal fors uitbreiden van 100 naar 1100 boompjes”, zegt olijvenspecialist Lorenzo Colle.

Luc Haekens is al een aantal jaren actief met het kweken van druiven voor de productie van wijn. Bij de prijsuitreiking van de Onderneming van het Jaar liepen de twee elkaar tegen het lijf. “Ik heb hier een wijngaard en Lorenzo een olijfgaard in Spanje”, vertelt Luc Haekens. “In Spanje groeien de olijven naast de wijndruiven. Laten we dat hier ook proberen, zeiden we tegen elkaar. Het was niet zo'n groot risico: honderd boompjes. Ze hebben nu al drie winters na elkaar overleefd en ze zien er goed uit.”

Het klimaat hier leent zich steeds meer voor typische teelten uit het zuiden

Lorenzo Colle - Olijvenspecialist

Lorenzo Colle stamt uit een familie van olijventelers. Overgrootvader Pierrot trok in 1904 naar Spanje, meer bepaald Catalonië, waar zijn zoon de olijfbomen aanplantte. Ondertussen is grootvader naar Frankrijk verhuisd. Omdat niemand in de familie interesse voor die olijfgaarden vertoonde, kwamen de gronden in handen van Lorenzo. Het gaat om drie percelen van elk 10.000 vierkante meter, goed voor 3.000 bomen.

“Het klimaat hier leent zich steeds meer voor typische teelten uit het zuiden”, zegt Lorenzo. De omstandigheden hier vallen dan ook uitstekend te vergelijken met die in Catalonië. “Net als in Spanje is hier het ras arbequina aangeplant. Die boomjes zijn bestand tegen vriesweer tot - 7 graden. Ze beschikt over enkele bijzondere kwaliteiten. De zuurtegraad ligt lager dan bij andere soorten. De soort is kleiner en dus gericht op kwaliteit, niet op massaproductie.”

In de teelt in Scherpenheuvel-Zichem ziet Lorenzo Colle elk jaar verbetering. “Het eerste jaar waren de boompjes nog maar 30 centimeter groot. Ondertussen zijn er al bij van meer dan twee meter hoog. De oogst is navenant toegenomen, Het eerste jaar hebben we vijf kilogram geoogst, nu zitten we aan 20 kilogram.”

De plannen voor de uitbreiding zijn heel concreet. “In april volgend jaar willen we hier in Scherpenheuvel 1.000 bomen extra aanplanten”, klinkt het. “Plaats genoeg. We gaan ze wel wat verder uit elkaar planten. Tegen oktober moeten ze al de eerste olijven opleveren. Die eerste productie is ook de verkoop bestemd. Later, als de oogst nog veel groter wordt, denken we aan het maken van olijfolie.” "Nog even en de Spanjaarden komen hier olie kopen", grapt Luc Haekens.

Meer weten? Bekijk hier de reportage uit het VRT-journaal.

Bron: Het Nieuwsblad / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek