Oekraïners hamsteren en voedselvoorziening staat er onder druk

De vredesonderhandelingen die vandaag gepland zijn tussen Rusland en Oekraïne hebben het wapengekletter doen verminderen. In de hoofdstad Kiev is de avondklok gelift en kunnen mensen na twee dagen weer de deur uit. Dit leidt tot lange wachtrijen voor de supermarkten, waarvan slechts een deel nog open is. De voedselvoorziening lijkt zwaar onder druk te staan. Boeren helpen waar mogelijk. Zo levert de Nederlander Kees Huizinga gratis melk aan fabrieken en stuurt hij wortelen, uien en vlees naar het leger.

28 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 5 maart 2022 10:35
Lees meer over:
Hamsteren Kiev

Door de start van de vredesonderhandelingen en de afschaffing van de avondklok komt mensen opnieuw buiten. Maar dit leidt tot chaos bij de supermarkten. "Veel supermarkten zijn gesloten en bij degene die open zijn, staan lange wachtrijen”, vertelt Sergei Vladikin, inwoner van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Het is moeilijk een beeld te vormen van de situatie in het hele land. Het land met 44 miljoen inwoners is het grootste land van Europa en de voedselketen lijkt in sommige regio’s harder geraakt dan in andere. In sommige regio’s wordt gevochten, andere regio’s zijn al bezet en in weer andere regio’s (West-Oekraïne) zijn er weinig problemen. Problematisch lijkt vooral de situatie op plaatsen waar er heftig gevochten wordt en mensen dekking zoeken in schuilkelders met beperkte voedselvoorziening.

12. (Locatie - melkveehouderij van Baitov) Plaatselijk melkfabriek (100 km verderop) haalt dagelijks melk op. Volume tussen de 3 en 4 ton.

Logistiek stokt en fabrieken vallen stil

In Kiev zijn sommige producten nog wel te verkrijgen, alhoewel veel schappen leeg zijn, vernemen we van ons Oekraïens contact aldaar. “Brood was er niet." De productie van brood wordt gezien als prioriteit voor de nationale voedselvoorziening. Fabrieken werken dan nog wel, maar vooral in de logistiek zijn er problemen. Vladikin, persfotograaf, maakte bovenstaande foto. "Bij grotere ketens staat er rijen van tientallen meters. Ik durf daar geen foto's van de maken, omdat mensen kunnen denken dat ik een Russische infiltrant ben die hun miserie fotografeert. Dat zijn beelden die men in Rusland wil zien. Dat zou slecht kunnen uitpakken voor mij."

De bevindingen lijken in overeenstemming met andere signalen. De Nederlander Antoon Smits, die in Oekraïne 1.500 koeien melkt, 80 kilometer ten zuiden van Kiev, vertelde in Veeteelt dat de verwerkende industrie verlamd is. “We leveren dagelijks 40 ton melk aan drie verschillende fabrieken, terwijl we opslag voor 45 ton hebben. Gisteren konden twee van de drie fabrieken de melk niet ophalen. We hebben een deel weggegeven aan de bevolking, een deel in het tmr-rantsoen gemengd en een deel moesten we weg laten lopen."

Inmiddels wordt al het melk bezorgd aan de ene afnemer in de regio Kiev, maar de logistiek is een groot probleem vertelt Erik Jan de Jong, die de dagelijkse leiding voert op het melkveebedrijf. "Het is moeilijk om trucks te vinden en wij voorzien zelf het diesel." De Jong zegt dat de schappen in de lokale supermarkt als sinds de eerste dag van de oorlog leeg zijn. "Mensen zijn gelijk gaan hamsteren en de toeleverantie stokt. Veel melkbedrijven geven hun melk aan de plaatselijke bevolking en laten het weglopen. Ook slachthuizen kunnen productie niet kwijt." Alhoewel de Oekraïense bevolking het voorlopig lijkt te kunnen uitzitten, voorziet hij op termijn problemen vooral in de steden.

IMG_1792. Danone truck wordt schoongemaakt in de Danone fabriek, 140 km buiten de boerderij.
Melkverkoop Kiev

Voor het Nederlandse melkveebedrijf is het alle hens aan dek om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Zo staan aggregaten klaar voor als de stroom uitvalt en is voor het uitbreken van de oorlog veel diesel ingeslagen. Het bedrijf heeft 15 personeelsleden afgestaan aan het leger. Vier daarvan zijn inmiddels teruggekeerd omdat het leger de veeteeltsector zo veel mogelijk zou willen ontzien om zo de voedselvoorziening niet in gevaar te brengen.

Nederlandse boer barricadeert wegen en bevoorraadt leger

Een andere Nederlandse boer in Oekraïne, Kees Huizinga, is ook bezig om zijn bedrijfscontinuïteit te waarborgen. “De koeien moeten gemolken worden en de mest moet over het land uitgereden worden”, vertelt hij in een brief op social media. De Nederlander streek twintig jaar geleden in het land neer en bouwde een akkerbouwtak op van 15.000 hectare. Hij melkt 1.600 koeien en heeft er ook nog varkens bij.

In de bescherming van wat hij zijn “levenswerk” noemt, doet de Nederlander nog meer dan alleen de landbouwactiviteiten zo goed en kwaad als mogelijk continueren. “Wij hebben machines gestuurd om wegversperringen op de centrale snelweg te plaatsten, sturen onze melk gratis naar de fabriek, waarna het verdeeld wordt onder inwoners. Ook sturen we wortelen, uien en vlees naar het leger en regelen we onderdak voor vluchtelingen.”

Volgens Huizinga is de Oekraïense bevolking strijdvaardig en draagt iedereen zijn steentje bij. Zelf zegt hij daarover: “Oekraïne is een klein land dat het tegen zijn grote broer opneemt. Maar dat deed Abel ook tegen zijn oudere broer Kain. Die laatste was gedoemd na het doden.” De boer roept mensen op in het westen om te helpen waar mogelijk. "Kom naar buiten, demonstreer, vraag de autoriteiten om sneller te reageren, bied mensen uit Oekraïne opvang aan."

Zelfvoorzienend op het platteland

Terwijl de voedselvoorziening in de grote steden onder druk lijkt te komen, is dat op het platteland veel minder het geval. Elke plattelandsbewoner heeft een moestuin en vaak ook nog kippen, een koe of een varken rondlopen. Deze moestuintjes hebben de plaatselijke bevolking vaker door moeilijke tijden geloodst, zoals tijdens de val van de Sovjet-Unie toen het bestaande economische bestel uiteen viel.

Dat geldt ook voor de moeder van Sergei Vladikin, Anna Vladikin die in 1938 geboren is en tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de nasleep ervan tijden van hongersnood kende. Zij woont 80 kilometer ten oosten van Kiev. "Wij verklaarden haar altijd voor gek om zoveel op voorraad te hebben. Nu blijkt haar gelijk. Met 50 kilo suiker, 50 kilo meel en veel zakken aardappelen en uien in haar voorraadkast kan ze het nog wel even uitzitten."

Op de foto hieronder is Anna (achterin) bezig met het voorjaarswerk in haar tuin. Op de achtergrond zijn andere dorpsbewoners te zien. Zij wordt elk jaar geholpen door vrienden uit Kiev.

Anna Vladikin_voorjaarswerk

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Segei Vladikin

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek