header.home link

Oekraïense graanexport bereikt 14 miljoen ton, zegt VN

16 december 2022

Dankzij het Zwarte Zee-initiatief is meer dan 14 miljoen ton graan geëxporteerd uit Oekraïense havens, zo zei een hoge VN-functionaris donderdag.

Lees meer over:
tarwelindiagraankorrel-1280

Sinds Oekraïne en Rusland eind juli een akkoord, de zogenaamde graandeal, sloten met Turkije en de VN om de Zwarte Zeeroute weer te openen voor Oekraïense graanschepen die sinds de Russische inval in Oekraïne vastzaten, is al meer dan 14 miljoen ton graan uitgevoerd, aldus UNCTAD-secretaris-generaal Rebeca Grynspan tijdens een persconferentie in Genève. Ze benadrukte ook dat de wereldvoedselprijzen al zeven maanden op rij daalden. Het akkoord is met vier maanden verlengd.

Grynspan verwierp de beschuldigingen dat het graan uit Oekraïne terechtkomt in rijke landen en niet in ontwikkelingslanden. Volgens haar moet een onderscheid worden gemaakt tussen de uitvoer voor vee en die voor menselijke consumptie. "De ontwikkelingslanden hebben veel baat gehad voor wat betreft voedsel voor menselijke consumptie", aldus de VN-verantwoordelijke. Zo gaat bijvoorbeeld twee derde van de tarwe-export naar ontwikkelingslanden.

Maar Grynspan erkende dat de uitgevoerde hoeveelheid graan nog steeds onder het niveau van 2021 ligt. "Er is nog een weg te gaan," zei ze. Ze vreest ook voor een tekort aan meststoffen volgend jaar. De tijd dringt, want het zaaiseizoen kan niet worden verlengd. "Daarom werken we zo hard om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen," zei ze.

Rusland hekelt intussen de niet-uitvoering van een tweede overeenkomst met Oekraïne die eveneens eind juli werd ondertekend om zijn eigen graan- en meststoffenuitvoer toe te staan. Moskou klaagt dat het zijn productie en meststoffen niet kan verkopen door westerse sancties die vooral de financiële en logistieke sector treffen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek