Nultolerantie ggo’s brengt soja-import uit VS in gevaar

De veevoederindustrie vreest dat de prijs van geïmporteerde soja van september tot maart zal stijgen. Door de nultolerantie voor niet toegelaten ggo’s komt de import uit de VS in gevaar. “Wanneer Europa haar beleid niet versoepelt, vrezen we dat een hoge sojaprijs de kostprijs voor veevoeder omhoog zal stuwen”, luidt het bij Nutreco.
25 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

De veevoederindustrie vreest dat de prijs van geïmporteerde soja van september tot maart zal stijgen. Door de nultolerantie voor niet toegelaten ggo’s komt de import uit de Verenigde Staten in deze periode in gevaar. “Wanneer Europa de nultolerantie niet loslaat of versoepelt, vrezen we dat een hoge sojaprijs de kostprijs voor veevoeder omhoog zal stuwen”, zegt Jurgen Pullens van veevoederbedrijf Nutreco.

Onlangs zijn in een partij sojameel in de Duitse deelstaat Nedersaksen sporen van een niet toegelaten gemodificeerde maïsvariant van Monsanto gevonden. Het gaat om een vervuiling met wijdverbreide transgene maïsvarianten als Mon88017 en MIR604 die door Noord-Amerikaanse leveranciers nauwelijks te vermijden is.

Europese experts konden tot nu toe geen akkoord bereiken over het toelaten van de import van deze ggo-gewassen. Pas na de zomer vindt nieuw overleg op hoger niveau plaats. De veevoedersector is nog niet zeker of deze prijsstijging van soja de veevoederprijs rechtstreeks zal hoger maken. “Het kan ook dat de fabrieken marge moeten inleveren”, luidt het.

Begin deze maand waarschuwde een rapport van de Nederlandse Wageningen Universiteit al voor de ggo-politiek van de Europese Unie. Na onderzoek bleek dat de kostprijs van veevoeder 8 tot 18 keer duurder zal worden als de EU zijn beleid niet bijstuurt. Dit zou de concurrentiepositie van de Europese veehouderij dusdanig kunnen verzwakken dat er een verschuiving plaats vindt van de vleesproductie naar andere werelddelen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek