Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un roept op tot meer voedselproductie

In Noord-Korea worden boeren opgelegd om de voedselproductie op te drijven. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un riep hen op om zich te concentreren op een verhoging van hun graanproductie. Volgens organisatie 38 North, dat informatie verzamelt over het land, kampt het land met een ernstige voedselonzekerheid.

2 maart 2023  – Laatste update 2 maart 2023 13:30
Lees meer over:

Kim Jong-un liet tijdens een partijbijeenkomst weten dat zijn regering landbouwontwikkeling als een zaak van strategisch belang ziet. Eerder riep Kim al op tot “een radicale verandering” en een “stabiele duurzame ontwikkeling” van de landbouw. Er werd niet gezegd welke maatregelen en doelen hij voor ogen heeft maar volgens de Noord-Koreaanse leider zullen de veranderingen de komende jaren plaatsvinden. “Om de gigantische langetermijndoelstellingen van plattelandsontwikkeling te bereiken, is het noodzakelijk om de partijleiding over de landbouwsector te versterken en het werk van de landelijke partij te verbeteren", aldus de Noord-Koreaanse leider.

Het behalen van die doelen wordt bemoeilijkt door Noord-Korea's kwetsbaarheid voor natuurrampen, waaronder overstromingen en droogte. Dat komt onder meer door een gebrekkige infrastructuur, maar ook door ontbossing en ander schadelijk openbaar beheer. Daarnaast is de voedselsituatie in Noord-Korea de laatste jaren serieus verslechterd mede door internationale sancties omtrent kernwapenprogramma’s en de volledige isolatie ten gevolge van Covid-19.

Toenemende voedseltekorten

Er zijn ondertussen toenemende berichten over voedseltekorten in heel het land, maar de volledige omvang is onduidelijk. In een rapport van januari zei de Amerikaanse denktank 38 North dat de voedselonzekerheid het ergste is sinds de hongersnood die in de jaren negentig het land heeft geteisterd waarbij miljoenen mensen om het leven kwamen. “De beschikbaarheid van voedsel is waarschijnlijk gedaald tot onder het absolute minimum om in de menselijke behoeften te voorzien. Het streven van Noord-Korea om zelfvoorzienend te zijn heeft het land kwetsbaar gemaakt. De landbouwproductie op de ongunstige Noord-Koreaanse bodem heeft ironisch genoeg geleid tot een grote afhankelijkheid van ingevoerde goederen”, aldus het rapport.

De meeste VN-organisaties en westerse hulpgroepen zijn niet meer actief in Noord-Korea, waardoor China een van de weinige bronnen van externe voedselhulp blijft. Al ziet het er niet naar uit dat het land bereid is om snel hulp van het Westen te aanvaarden. De Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun schreef onlangs dat het vertrouwen op externe hulp om voedseltekorten op te vangen hetzelfde is als “het nemen van vergiftigd snoepgoed”.

Bron: Belga, Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek