"Nood aan meer ondernemerszin en rechtszekerheid"

Naar aanleiding van de federale verkiezingen in juni komt de Landelijke Beweging van Boerenbond met een resem aanbevelingen voor de toekomstige regering. In het politiek memorandum vraagt de organisatie dat het beleid vooral ondernemerszin stimuleert en rechtszekerheid garandeert.
19 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Naar aanleiding van de federale verkiezingen in juni komt de Landelijke Beweging van Boerenbond met een resem aanbevelingen voor de toekomstige regering. In hun politiek memorandum vragen Boerenbond, KVLV, KLJ-Groene Kring en LRV dat het beleid vooral ondernemerszin stimuleert en rechtszekerheid garandeert. Beleidsinitiatieven moeten voorts de landbouwsector stimuleren en rekening houden met de eigenheid van het platteland.

De Algemene Raad van de Landelijke Beweging van Boerenbond keurde naar aanleiding van de federale verkiezingen op 13 juni hun politiek memorandum goed. In het memorandum bundelen Boerenbond, KVLV, KLJ-Groene Kring en LRV hun aanbevelingen voor de toekomstige regering.

De Landelijke Beweging vraagt vooral een beleid dat ondernemerszin stimuleert en dat stabiliteit en rechtszekerheid garandeert. Dit moet gebeuren door een slankere en efficiëntere overheid die de lang beloofde administratieve vereenvoudiging verder doorvoert. Daarbij moeten de Belgische regels afgestemd worden op de Europese normen.

Een staatshervorming is voor de Landelijke Beweging noodzakelijk om meer homogene en efficiënte bevoegdheidspakketten te realiseren en om het beleid af te stemmen op de specificiteit van de onderscheiden regio’s.

Beleidsinitiatieven moeten rekening houden met de eigenheid van het platteland en met de draagkracht van plattelandsgemeenten. De dialoog met de gestructureerde middenveldorganisaties, rekening houdend met hun representativiteit, moet een vaste beleidspraktijk zijn. De overheid moet de werking van het verenigingsleven en de inzet van vrijwilligers aanmoedigen, vindt de Landelijke Beweging nog.

Het memorandum benadrukt dat van lastenverhoging geen sprake kan zijn, de fiscale druk moet integendeel verlicht worden. Er moet werk gemaakt worden van een risicobeheerssysteem en het beleid moet de duurzame energieproductie in land- en tuinbouw blijven aanmoedigen. De regering moet het gebruik van grond door de landbouwsector stimuleren, onder meer met fiscale maatregelen.

De inspanningen voor het verbeteren en moderniseren van het sociaal statuut van zelfstandigen moeten worden verder gezet. Boerenbond blijft voorstander van een eigen apart statuut voor zelfstandigen maar met een harmonisering tussen de stelsels van werknemers en zelfstandigen. Er dient werk gemaakt te worden van een verbeterd systeem voor de betaling van sociale bijdragen.

Verder benadrukt de Landelijke Beweging de nood aan een volwaardig en sterk Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid. Op vlak van mondiaal voedselbeleid moet België een stimulerend beleid voeren, onder meer door 15% van het ontwikkelingsbudget aan landbouw te besteden .

De Landelijke Beweging van de Boerenbond legt in haar memorandum de nadruk op maatregelen die een duurzame, lokaal verankerde land- en tuinbouw verder willen ontwikkelen en die een leefbaar platteland ondersteunen.

 

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek