header.home link

Nog geen oplossing voor Frans-Brits visserijconflict in zicht

2 november 2021

De aangekondigde vergeldingsmaatregelen in het Frans-Britse conflict over de visserijrechten in het Kanaal, worden nog even ‘on hold’ gezet. De Franse president Emmanuel Macron liet dit weten omdat hij in de marge van de internationale Klimaattop in Glasgow (COP26) verder wil onderhandelen met zijn Britse collega Boris Johnson. Die laatste benadrukte echter dat zijn standpunt over het conflict nog niet is veranderd.

Lees meer over:

Vorige week kondigde Frankrijk aan dat het op 2 november zou starten met systematische douane- en sanitaire controles op Britste producten die in Frankrijk aankomen. Ook zou er een verbod komen op het invoeren van visproducten uit Groot-Brittannië. In een tweede fase is er ook sprake van het aan banden leggen van de stroomtoevoer voor de Kanaaleilanden.

Met deze acties wil Frankrijk een doorbraak forceren in het dossier van de vislicenties voor Franse vissers in de zone van 6 tot 12 mijl van de Britse kust en de Kanaaleilanden. Het brexitakkoord van eind vorig jaar voorziet dat Europese vissers verder in bepaalde Britse wateren kunnen vissen, op voorwaarde dat ze kunnen bewijzen dat ze er voordien ook al aan de slag waren. Vandaag zijn er zo’n 200 vergunningen uitgereikt aan Franse vissers door de Britse autoriteiten, terwijl Frankrijk er nog 244 eist.

In de marge van de G20-top in Rome spraken Macron en Johnson al een eerste keer over de kwestie, maar dat leverde niet veel op. In de marge van de Klimaattop in Glasgow zouden de onderhandelingen verder lopen. De Franse president liet al weten dat hij op 2 november niet zou over gaan tot vergeldingsmaatregelen omdat hij de onderhandelingen een kans wil geven.

Op een vraag van een journalist op Klimaattop over het visserijconflict, antwoordde Johnson dinsdag wel dat het Britse standpunt ongewijzigd is. "Wij werken zeer, zeer nauw samen met onze Franse vrienden en partners aan de zaken die belangrijk zijn", voegde hij nog toe. Verwijzend naar de strijd tegen de klimaatverandering en de vermindering van de CO2-uitstoot, noemde hij het visserijconflict "vergeleken met deze uiterst belangrijke kwestie, werkelijk irrelevant".

Intussen is ook duidelijk geworden dat donderdag in Parijs een ontmoeting is gepland tussen de Britse brexitminister David Frost en de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune om over het visserijconflict te praten.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek