header.home link

NMBS start afhaaldienst voor voedingsproducten in stations

10 mei 2021

In vier stations, waaronder Gent-Sint-Pieters in Vlaanderen, zullen binnenkort op voorhand bestelde voedingsproducten uit de korte keten afgehaald kunnen worden. Het proefproject van de NMBS start deze week en loopt voor een jaar.

Lees meer over:
afhaaldienst-nmbs-korteketen

Online bestellen, afhalen in het station

Vanaf deze week kunnen reizigers en buurtbewoners online een selectie lokaal geproduceerde groenten, fruit en andere producten bestellen en die vervolgens een keer per week gaan afhalen in de stations Gent-Sint-Pieters (vanaf 21 mei), Luik-Guillemins (20 mei), 's Gravenbrakel (21 mei) en Ottignies (21 mei).

De NMBS kreeg naar eigen zeggen een veertigtal reacties op de offerteaanvraag voor de dienstverlening. In Gent-Sint-Pieters haalde de firma Voedselteams de opdracht binnen. Die biedt ongeveer 140 producten aan voor afhaling. Het afhaalpunt is daar elke vrijdag open tussen 15.30 en 17.30 uur en bestellen kan vanaf 12 mei.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is tevreden en hoopt dat het project later kan worden uitgebreid naar andere stations. "Het is goed voor de reiziger, voor de lokale producent en voor het milieu", zegt hij.

Supermarktenfederatie Buurtsuper.be, aangesloten bij Unizo, vreest geen concurrentie voor buurtwinkels. "Alles wat boeren kan verderhelpen, is een goede zaak. Het is goed dat daar creatief rond wordt nagedacht", zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be.

Toen bpost zijn plannen uit de doeken deed om kruideniersartikelen te verkopen in postkantoren, kraakte Buurtsuper.be de plannen af en sprak van een "gebrek aan respect voor ondernemerschap". Dit project is anders, vindt Ardies. "Toen was er sprake van subsidiëring, maar dat is hier niet het geval." Buurtsuper.be is zelf ook met projecten bezig om contacten te leggen tussen buurtsupermarkten en boeren, zegt hij.

Meer info op de website van NMBS.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek