Nijlen vraagt landbouwvriendelijk beleid in Berlaar
nieuwsDe hogere overheid is er niet vies van om het natuurgebied in de vallei van de Grote Nete op termijn fors uit te breiden. Vlaanderen zou de beschermde oppervlakte willen uitbreiden van zeven tot maar liefst 350 hectare. De boeren uit Berlaar en Nijlen hopen dat de gemeentebesturen samenwerken om hun landbouwbedrijven te redden.
"We zijn erg ongerust over onze toekomst", zegt landbouwer Dirk Jacobs, die een melkveebedrijf runt in Nijlen. "We zullen onze bedrijven niet onmiddellijk moeten afbreken, maar op termijn oogt de toekomst onzeker als je naar de plannen kijkt. Nochtans zijn er hier in de streek heel wat ambitieuze, jonge landbouwers. Ook ik zou mijn melkveebedrijf ooit willen overlaten aan mijn kinderen".
In Nijlen is men in landbouwkringen dan ook ontstemd over de beslissing van het naburige Berlaar om een deel van de vallei van de Grote Nete als 'kwetsbaar gebied' aan te duiden. "Daarmee suggereert Berlaar in haar ruimtelijk structuurplan dat de uitbreiding van het natuurgebied een goede optie zou zijn", zegt het Nijlense gemeenteraadslid Griet Van Olmen (CD&V). "Als Berlaar ook gekozen had voor landbouwgebied, dan stonden we tegenover de Vlaamse overheid sterker om de boot af te houden".
Om die reden heeft het gemeentebestuur van Nijlen een bezwaar ingediend tegen het ruimtelijk structuurplan van Berlaar. "Ons structuurplan werd vijf jaar geleden goedgekeurd en Berlaar heeft toen geen bedenkingen geuit bij de bestemming van de vallei als landbouwgebied. We zullen er alles aan doen om te vermijden dat onze boeren straks in de problemen komen", zegt de Nijlense burgemeester Paul Verbeeck (CD&V).
In Berlaar belooft men het bezwaar van Nijlen op zijn merites te beoordelen. Volgens stedenbouwkundig ambtenaar Werner Van den Broeck heeft de term 'kwetsbaar gebied' onnodig commotie veroorzaakt. "In Gestel komt natuurverwevingsgebied en aan de Kijfbossen kom een lappendeken met stukken landbouw en natuur. De andere delen van de vallei op ons grondgebied blijven landbouwzone".
Bron: Gazet van Antwerpen