nieuws

Nieuwe voedselallergieën bij kinderen steken de kop op

nieuws
Het aantal kinderen dat lijdt aan een voedselallergie stijgt. Naar schatting 10 tot 15 procent is vandaag allergisch, ten opzichte van 5 tot 10 procent 20 jaar geleden. Verder zijn kinderen vandaag niet alleen allergisch aan ei, koemelk of soja, maar ook aan aardappelen, tarwe, hazelnoot en fruit. Dat meldt De Standaard.
21 februari 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17

Het aantal kinderen dat lijdt aan een voedselallergie stijgt. Naar schatting 10 tot 15 procent is vandaag allergisch, ten opzichte van 5 tot 10 procent 20 jaar geleden. Verder zijn kinderen tegenwoordig niet alleen allergisch aan ei, koemelk of soja, maar ook aan aardappelen, tarwe, hazelnoot en fruit. Die nieuwe allergieën zijn vaak agressiever, en verdwijnen niet met ouder worden. Dat meldt De Standaard.

In de Universitaire Ziekenhuizen van Antwerpen (UZA) en Leuven (UZ Leuven) merken kinderallergologen een evolutie in de voedselallergieën bij kinderen op. Niet alleen stijgt het aantal kinderen met een voedselallergie, maar neemt ook het aantal voedingsproducten toe waarvoor kinderen een allergie kunnen ontwikkelen. “Vroeger werden kinderen gemakkelijk allergisch voor koemelk, ei en soja. Vandaag geldt dat ook voor fruit, aardappelen, tarwe en hazelnoot. Tien tot twintig jaar geleden was daar nog geen sprake van”, stellen Margo Hagendorens van UZA en Liliane De Swert van UZ Leuven in De Standaard.

Bovendien lijden kinderen vaker aan verschillende allergieën tegelijkertijd. “Bijna 10 procent van de jonge patiënten in UZ Leuven zijn allergisch voor drie of meer voedingsproducten”, schrijft De Standaard, “terwijl een meervoudige allergie bij kinderen 10 jaar geleden nog uitzonderlijk was”. Verder merken beide ziekenhuizen nog op dat deze ‘nieuwe allergieën’ redelijk agressief zijn en niet of zelden verdwijnen wanneer de kinderen ouder worden, zoals wel het geval is met ‘klassieke allergieën’.

Over de oorzaak van deze evolutie zijn wetenschappers het niet eens. “Sommigen beweren dat kinderen te hygiënisch opgevoed worden, maar deze theorie is nog niet echt bewezen”, stelt De Swert. “Kinderen eten wel anders dan vroeger”, merkt Hagendorens op. “Ze krijgen meer exotische voedingsproducten binnen, ook tijdens de zwangerschap. Vroeger zat er bijvoorbeeld geen of weinig fruit in babyvoeding, vandaag wel.”

Dat laatste verklaart natuurlijk niet waarom kinderen vaker allergisch worden voor tarwe en aardappelen, want dat stond vroeger ook op het menu. “Een verklaring voor die nieuwe allergieën hebben we niet. Maar onderzoek sluit luchtvervuiling en hygiëne voorlopig uit”, vult Hagendorens aan. Nog voegt ze toe dat ouders en kinderen hun gevarieerde eetgewoontes niet overboord moeten smijten. “Een gevarieerd dieet maakt ons juist gezonder. Maar kinderen die allergisch zijn aan een product, moeten het natuurlijk wel strikt vermijden.”

Bron: De Standaard/Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek