Nieuwe staatshulp of fusie voor KBC Groep

Het kernkabinet komt vandaag bijeen om zich te beraden over extra steun aan de Belgische banken. De crisis rond KBC maakt een nieuwe staatsinterventie noodzakelijk, schrijft De Standaard. Volgens de krant zijn er indicaties dat de overheid niet van plan is om de laatste grote Belgische bank zonder slag of stoot uit handen te geven. In en rond KBC Groep, de marktleider in de land- en tuinbouwsector, zegt men dat alle opties op tafel liggen, maar volgens kenners is een nieuwe staatsinterventie het meest waarschijnlijke scenario.
21 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Het kernkabinet komt vandaag bijeen om zich te beraden over extra steun aan de Belgische banken. De crisis rond KBC maakt een nieuwe staatsinterventie noodzakelijk, schrijft De Standaard. Volgens de krant zijn er indicaties dat de overheid niet van plan is om de laatste grote Belgische bank zonder slag of stoot uit handen te geven.

De speculatie tegen KBC begon vorige vrijdag nadat het kredietagentschap Moody's bekendmaakte dat het de waardering van synthetische bedrijfsobligaties gaat herzien. Dat kostte vrijdag 21,6 procent van de marktwaarde van KBC, maandag 20,13 procent en dinsdag nog eens 23,71 procent. Het aandeel was gisterenavond nog 9,75 euro waard.

De overblijvende beurswaarde van de KBC Groep bedraagt 3,46 miljard euro, wat minder is dan de 3,5 miljard kapitaal dat de overheid eind vorig jaar in KBC injecteerde om de kapitaalratio's van de bank op te vijzelen. Voor een nieuwe kapitaalinjectie kan KBC enkel beroep doen op de Belgische overheid. Boerenbond heeft wel nog middelen, maar KBC Ancora kampt met schulden terwijl diverse familale aandeelhouders al zwaar vermogensverlies geleden hebben door de financiële crisis.

Volgens De Standaard valt ook een overname van KBC Groep niet langer uit te sluiten, en dan komt in de eerste plaats de Nederlandse Rabobank in zicht. De bestuurders van KBC kwamen gisterenavond bijeen zonder na afloop een verklaring af te leggen. Andere banken lagen dinsdag overigens ook onder vuur. ING ging 13,5 procent onderuit, BNP Paribas verloor 13,3 procent. 

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek