Nieuwe deal van Britse regering brengt boeren niet tot rust

nieuws

De Britse regering hoopte met een 'nieuwe deal’ haar relatie met de landbouwsector te herstellen. Die is momenteel erg gespannen na een hervorming op de agrarische successierechten. De deal sluit de hervorming echter niet uit en focust zich voornamelijk op het vergroten van de winstgevendheid in de sector. Zo wordt voorgesteld om de helft van de voeding in de publieke sector bij Britse boeren in te kopen, “een maatregel die rechtstreeks geld in de zakken van de landbouwers steekt”. Maar niet iedereen is overtuigd. Heel wat landbouwers trokken opnieuw de straat op terwijl de regering de deal presenteerde.

10 januari 2025 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
uk koe vk landbouw

Al sinds oktober voeren Britse landbouwers protest. Naast het wegvallen van EU-subsidies en vertragingen in uitkeringen voor boeren die getroffen werden door overstromingen, heerst er grote onvrede in de sector over de aangekondigde veranderingen in het systeem van de successierechten. Vanaf april zullen geërfde agrarische bezittingen met een waarde van meer dan 1 miljoen pond belast worden tegen 20 procent, wat de helft van het gebruikelijke tarief voor successierechten is in het Verenigd Koninkrijk. Voorheen waren alle agrarische bezittingen vrijgesteld van belastingen. Veel boeren argumenteren dat ze weliswaar rijk zijn aan activa, bijvoorbeeld in termen van hun landbouwgrond en machines, maar dat ze geen cashflow hebben om de taks te betalen. Veel kleinere familieboerderijen zouden hierdoor niet meer doorgegeven kunnen worden aan de kinderen.

"New deal"

Tijdens de uiteenzetting van de nieuwe beleidsmaatregelen donderdag verontschuldigde de Brits minister van Milieu, Voeding en Platteland, de centrumlinkse Steve Reed (Labour), zich voor het feit dat hij “beslissingen moest nemen die erg moeilijk zijn voor de sector omdat de nieuwe regering een grote schuld geërfd heeft”. “We waren geschokt door de omvang van het financiële zwarte gat dat we moesten vullen”, aldus Reed. “Het spijt me dat sommige van de maatregelen jullie hebben geschokt, maar stabiele financiën vormen de basis voor de economische groei die nodig is.”

De nieuwe regering focust zich op een winstgevendere en duurzamere Britse landbouw, benadrukte de minister. De maatregelen van de nieuwe deal omvatten onder andere het doel dat 50 procent van het voedsel in openbare instellingen, zoals scholen en ziekenhuizen, afkomstig is van Britse landbouwers of wordt geproduceerd volgens strikte milieustandaarden. Dit was ook een verkiezingsbelofte van Labour. Dat streefdoel zou volgens de partij 2,5 miljard pond kunnen opleveren voor de Britse voedselproducenten.

Daarnaast belooft de regering ook dat de vergunningsverlening vlotter zal lopen in de toekomst zodat boeren sneller schuren en andere infrastructuur kunnen bouwen die nodig zijn om de voedselproductie te stimuleren. Het zou hen ook helpen bij diversificatie met boerderijwinkels en vakantieverhuur. Een derde maatregel moet het landbouwers makkelijker maken om zonnepanelen en windturbines te plaatsen. "De nieuwe deal zal geld rechtstreeks in de zakken van de boeren stoppen”, aldus Reed.

Cashflowcrisis

De National Farmers’ Union (NFU) reageerde op de aankondiging van de maatregelen: “Moesten boeren veel vertrouwen hebben in hun toekomst dan zou er optimisme kunnen zijn over de nieuwe deal die zich toelegt op minder bureaucratie, en een hogere winstgevendheid binnen de voedselproductie. Het probleem is dat de sector op het randje van de afgrond balanceert. De regering erkent niet dat de sector in een cashflowcrisis verkeert met het laagste vertrouwen van boeren en telers ooit.”

Volgens een bioboer zullen de beleidsmaatregelen uiteindelijk meer voordelen opleveren voor projectontwikkelaars op het platteland dan voor boeren. “Het belangrijkste probleem, namelijk het gebrek aan winstgevendheid voor boeren, wordt niet aangepakt”, getuigt de man aan de Britse krant The Guardian.

Engelse boeren getroffen door hervorming successierechten: “Rampzalig voor familieboerderijen”
Uitgelicht
In het Verenigd Koninkrijk wil de centrumlinkse Labour-partij de vrijstelling van successierechten die boeren er hebben, beperken tot een vermogen van één miljoen pond, inclus...
31 oktober 2024 Lees meer

Bron: BBC / The Guardian

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek