Engelse boeren getroffen door hervorming successierechten: “Rampzalig voor familieboerderijen”
nieuwsIn het Verenigd Koninkrijk wil de centrumlinkse Labour-partij de vrijstelling van successierechten die boeren er hebben, beperken tot een vermogen van één miljoen pond, inclusief grond en gebouwen. "Dit zou de dood van mijn familieboerderij betekenen”, reageert een boer boos aan BBC. “Net als veel andere kleine boerenbedrijven, overleven we met een kleine marge en zouden we niet genoeg geld hebben om deze hoge belasting te betalen.” Volgens velen zal de beslissing ertoe leiden dat grond en boerderijen opgekocht zullen worden door grote bedrijven.
Agricultural Property Relief (APR) in het Verenigd Koninkrijk is een belastingvoordeel, meestal in de vorm van een vrijstelling, dat wordt gegeven op de waarde van landbouwgrond en eigendommen wanneer deze worden overgedragen als onderdeel van een nalatenschap. Jarenlang zorgde dit ervoor dat kleine familiebedrijven telkens aan de volgende generatie konden doorgegeven worden zonder een flinke belastingaanslag. Het nieuws dat de vrijstelling nu zou worden beperkt tot één miljoen pond (1.188.000 euro), maakt veel boeren boos en ontgoocheld in hun nieuwe regering. Volgens de National Farmers' Union (NFU) is dit een rampzalige maatregel voor familieboerderijen. “Het vermogen van de volgende generatie wordt ontnomen om door te kunnen gaan met het het produceren van Brits voedsel. Het zal boeren dwingen om land te verkopen om de belasting te kunnen betalen”, aldus de nationale landbouworganisatie.
Op X reageert NFU-voorzitter Tom Bradshaw dat "het duidelijk is dat de regering niet begrijpt, of er misschien niet om geeft, dat familieboerderijen niet alleen kleine boerderijen zijn". "En dat het feit dat een boerderij een waardevol bezit kan zijn, niet betekent dat landbouwers rijk zijn. Dit is één van de vele maatregelen in de begroting die het moeilijker maken voor boeren om hun bedrijf te behouden. Ook zal het de kosten voor het produceren van voedsel aanzienlijk verhogen."
Enkel nog vrijstelling voor de kleinsten
Volgens landbouwer Richard Payne zal zijn bedrijf nu "volledig onrendabel" worden. Aan de Britse nieuwsdienst BBC vertelt hij dat de limiet van één miljoen pond alleen zou gelden voor de kleinste boerderijen en dat de verandering ertoe zou kunnen leiden dat meer land wordt opgekocht door grotere bedrijven. "Iedereen zegt dat ze niet van megaboerderijen houden en dat ze geen industriële landbouw willen, maar dit zal één van de resultaten zijn van de maatregel”, aldus Payne. “Dit zal de Britse landbouw doen veranderen in de toekomst.”
Collega-boerin Holly Purdey uit Somerset, die vicevoorzitter is van het Nature Friendly Farming Network England, vertelde aan BBC dat een lang leven en het generatiegedachtegoed vaak belangrijke motivatoren zijn voor boeren om voor het land te zorgen, en dat dit door de maatregel verloren zou kunnen gaan. “Maar de gedwongen verkoop van grond van grotere boerderijen zou misschien ook meer nieuwkomers kunnen helpen om in de landbouw te stappen”, voegde ze er nog aan toe.
Weinig winst
Uit overheidsstatistieken blijkt dat 17 procent van de Britse boerderijen in 2022- 2023 geen winst heeft gemaakt. 59 procent zou minder dan 50.000 pond winst hebben gemaakt, waardoor er weinig ruimte is om successierechten te betalen uit het inkomen van de boerderij. Recent werd ook een enquête gedaan bij meer dan 500 boeren en landeigenaren, waaruit bleek dat 86 procent van de respondenten zei dat het 'waarschijnlijk' was dat een deel van of al hun grond bij hun dood zou moeten worden verkocht als de vrijstelling op successierechten volledig werd afgeschaft.
“Deze maatregel zou de dood van mijn familieboerderij betekenen”, getuigt landbouwer James Grindal aan nieuwswebsite GB News. “Net als veel andere kleine boerenbedrijven overleven we met een kleine marge en zouden we niet genoeg geld hebben om deze hoge belasting te betalen. Het zou verwoestend zijn om te zien dat alles dat ik jarenlang heb opgebouwd, weggevaagd zou worden door één enkele belastingwet.”
De mogelijke afschaffing van de APR komt op een moment dat Labour alles in het werk stelt om een "zwart gat van 40 miljard pond" in de nationale financiën te dichten. Na de aankondiging om APR te limiteren, liet de regering weten dat ze het landbouwbudget van 2,4 miljard pond in 2025 en 2026 verder zou handhaven. De minister van Voedselzekerheid Daniel Zeichner verklaarde achteraf “nog steeds vastbesloten te zijn om boeren te steunen en de vitale rol die ze spelen om de natie te voeden”. Velen hebben op sociale media hun ontzetting geuit over de regering en de maatregel.

Bron: BBC / GBN / Eigen berichtgeving