Nieuwe appel robijn kan maand vroeger geoogst worden

De broers Guido en Ivan Robeyns uit het Vlaams-Brabantse Bekkevoort kregen deze week verlossend nieuws van het Voedselagentschap. Hun nieuwe appel robijn mag worden verkocht. De grootste nieuwigheid van deze appelvariëteit is dat hij een maand vroeger kan geoogst worden.
21 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De broers Guido en Ivan Robeyns uit het Vlaams-Brabantse Bekkevoort kregen deze week verlossend nieuws van het Voedselagentschap. Hun nieuwe appel robijn mag worden verkocht. “Onze robijn deelt zijn eigenschappen met de gelijknamige edelsteen: hij is mooi rood en erg hard. Dat heeft het grote voordeel dat hij langer bewaard kan worden, maar de grootste nieuwigheid is dat hij een maand vroeger kan geoogst worden”, zegt Guido Robeyns.

Vier jaar geleden plantten de broers Robeyns 400 nieuwe appelbomen met het robijn-gen. Daarna volgden 18.000 bomen en vorig jaar nog eens 12.000 exemplaren. “De robijn is een mutatie van de ‘da costa’-appels die op zijn beurt weer familie zijn van de jonagold. Twee jaar geleden merkten we plotseling op dat de appels in onze nieuwe bomen al erg vroeg rood waren, blijkbaar het gevolg van een natuurlijke mutatie. We hebben meteen het risico genomen en massaal bomen aangeplant. Met succes, want dit jaar kunnen we al 25 tot 30 ton appels oogsten”, klinkt het.

De eerste lichting robijn vertrok woensdag naar de fruitveilingen in Sint-Truiden en Glabbeek en nog deze week zullen de eerste exemplaren in de winkel terug te vinden zijn. Dankzij de vroege oogst verlengen de appels van de broers de oogst met een maand. Ter vergelijking, de jonagold - nog steeds het paradepaardje van de Belgische fruittelers – is nog bijna helemaal groen. Pas midden september is hij rijp.

Die vroege oogst heeft positieve gevolgen. De appels komen immers buiten het seizoen voor het hard fruit op de markt. “Maar het is ook een zegen voor de tewerkstelling. We doen sinds enkele jaren een beroep op Poolse plukkers. Voor hen is het niet altijd een pretje om in oktober of november nog te plukken”, zegt Guido Robeyns.

Voorlopig bekleedt het Bekkevoortse bedrijf een unieke positie. “Dit jaar hebben wij nog de exclusiviteit voor de teelt van de robijn, maar vanaf volgend jaar zullen er meer robijntelers zijn. Want de boom mag vrij rond gaan”, aldus de broers.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek