Niet alle boeren blij met beheersplan Netebekken
nieuws"In het beheersplan staan allerlei maatregelen en acties die nodig zijn om het evenwicht in het Netebekken te herstellen", schetst Bram Abrams het opzet. Het plan is opgedeeld in elf deelbekkenbeheersplannen. Ze lagen allemaal ter inzage in gemeente- of stadhuizen. Alle adviezen zijn gewikt en gewogen en nu dus verwerkt. Het gaat onder meer om maatregelen om overstromingen tegen te gaan. Zo zijn overstromingsgebieden gepland. "Dat is aan de Kleine Nete in Grobbendonk en op de grens van Geel en Kasterlee, aan natuurgebied de Zegge", verduidelijkt Abrams.
In Grobbendonk besloot het bekkenbestuur om een overstromingsgebied op de rechteroever van de Kleine Nete in te kleuren. Daardoor worden landbouwgronden bedreigd en komt het water dichtbij de wijk Schrans. "De plannen zijn dan wel goedgekeurd, maar de mogelijkheid tot aanpassing blijft bestaan", maakt schepen Paul Van Rompaey (Open VLD) zich sterk. "Daar zullen we voor strijden, desnoods tot in Straatsburg".
"We zijn met de keuze voor de rechteroever niet over één nacht ijs gegaan", repliceert Bram Abrams. "Beide opties zijn degelijk onderzocht en de beste zijde is gekozen. Voor de lanbouw is een flankerend beleid uitgestippeld op basis van een landbouweffectenrapport. Dat beleid willen we ook uitvoeren". De plannen verhuizen alvast naar een coördinatiecommissie op Vlaams niveau. Daarna beslist de Vlaamse regering.
Naast maatregelen tegen wateroverlast houdt het plan ook ingrepen in om de watergebonden recreatie te bevorderen. "Het gaat om fiets- en wandelroutes waar een ponton ingezet kan worden en om kajak- en kanotoerisme". Opmerkelijk is zeker het project dat de Grote en Kleine Nete weer meanders moet geven. Tussen de Meerhoutse Watermolen en de samenloop met de Molse Nete, ter hoogte van Geel-Winkelomheide, krijgt de rechtgetrokken kanaalsituatie weer bochten. Daardoor loopt het water veel minder snel stroomafwaarts. Maar niet alle betrokkenen - bijvoorbeeld de landbouwers - zijn even gelukkig met dit meanderproject.
En ook aan de bovenlopen van de verschillende Netes klinkt protest. Tijdens de gemeenteraad van maandagavond haalde Jan Claessens, fractievoorzitter van Vlaams Belang in Balen, zwaar uit naar het huidige beleid. "Alles wordt gedaan om stroomafwaarts woonwijken voor overstroming te behouden. Wijken die daar eigenlijk niet mochten gebouwd zijn. En dus moet het bij de Kempense boeren maar overstromen, die reageren toch niet".(KS)
Bron: Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws