"Nederlandse vissers moeten minder haring opvissen"

Nederlandse vissers zouden volgend jaar meer tong, schol en kabeljauw mogen opvissen, maar minder haring. Dat stellen althans de wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee voor in hun advies dat vrijdag aan het Nederlandse ministerie van Landbouw is gepresenteerd.
27 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Nederlandse vissers zouden volgend jaar meer tong, schol en kabeljauw mogen opvissen, maar minder haring. Dat stellen althans de wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) voor in hun advies dat vrijdag aan het Nederlandse ministerie van Landbouw is gepresenteerd.

Het gaat hierbij om de voor de Nederlandse visserijsector belangrijkste vissoorten. Bij het advies is vooral gekeken naar de huidige visstanden. "Er moet nog veel verbeterd worden in de visserij", zei minister van Landbouw Gerda Verburg in een reactie. “Maar het beheer van de platvis zoals de schol lijkt zijn vruchten af te werpen. En dat is een lichtpuntje”.

Dankzij het beleid dat de afgelopen jaren is gevoerd, gaat het een stuk beter met de hoeveelheid schol en tong in de Noordzee. De hoeveelheden van deze vissoorten zijn weer boven het minimumniveau terechtgekomen. Met de haring gaat het nog niet zo goed; de hoeveelheden haring stabiliseren zich wel.

Maatregelen om het kabeljauwstand te verbeteren, hebben de laatste jaren weinig effect gehad. Desondanks is het vangstadvies voor de Noordzee, Skagerrak, Kattegat en het Oostelijk Kanaal met 16 procent verhoogd. “Het advies voor 2010 volgt het nieuwe herstelplan”, aldus ICES.

Voor haring geldt dat er volgend jaar 4 procent minder gevangen zou mogen worden dan dit jaar. Sinds 2004 daalt de haringstand. Door veranderingen in het zeemilieu overleven veel minder haringlarven. De stand van volwassen haring is volgens ICES gestabiliseerd op 1 miljoen ton. Dat is boven het niveau van uitsterving, maar nog onder het minimumniveau.

Mocht er dit jaar nog 171.000 ton haring gevangen worden, volgend jaar wordt dat 164.300 ton. De vangst van Noordzeetong kan volgens het advies met 1 procent omhoog, die van schol met 15 procent.

De Europese Commissie bespreekt het advies met de visserijsector en maatschappelijke organisaties. Aan het eind van het jaar worden door de Raad van Visserijministers de toegestane vangsthoeveelheden voor 2010 vastgesteld. In het najaar worden nog monsters genomen in de Noordzee. Mocht dan blijken dat er grote wijzigingen zijn in de visbestanden, dan kan het advies nog herzien worden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek