Nederlandse veehouderij niet te spreken over nieuwe Dierenwet

Het Nederlandse parlement heeft een amendement goedgekeurd van de Partij voor de Dieren dat het natuurlijk gedrag van dieren voorop stelt. Omdat de wetswijziging zo ruim geformuleerd is, heerst er veel verwarring en onrust bij veehouders en eigenaars van huisdieren. Wat de exacte gevolgen zullen zijn, moet nog onderzocht worden. Maar de landbouwsector vreest een grote impact op de veehouderij.

3 juni 2021  – Laatste update 3 juni 2021 19:25
Lees meer over:

Volgens de nieuwe wet moeten dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen in hun stal, kooi of hok. De wet is goedgekeurd door de Eerste en de Tweede Kamer in het Nederlandse parlement, maar er is veel onduidelijkheid over de concrete invulling. Aftredend Landbouwminister Carola Schouten is nu aan zet om de details uit te werken van de nieuwe Wet Dieren, die in 2023 moet ingaan.

Toen het nieuws deze week bekend raakte, werden de sociale media overspoeld met reacties, zowel positief als negatief. Er kwamen ook heel wat vragen bovendrijven over de reikwijdte van de nieuwe wet, nergens wordt immers een concrete formulering gegeven. Velen dachten daarom dat het ook voor huisdieren van toepassing zou zijn en vroegen zich af of de hond nog aan de leiband mag en de vogels in de volière.

Op Twitter stelde de Dierenpartij de hondenbaasjes alvast gerust en verduidelijkte dat het vooral de bedoeling is om strenger te kunnen optreden bij zware dierenmishandeling. “We gaan de dieren niet meer aanpassen aan het systeem, maar het systeem aan de dieren. Wat niet meer mag, is een hond 24 uur per dag aan een touw houden en nooit uitlaten”, zegt initiatiefneemster Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren.

Veehouderij in het vizier

Waar de wet volgens de partij vooral voor bedoeld is, is om een einde te maken aan de “dieronvriendelijke stallen, kooien en ingrepen”. Daarmee richten ze hun pijlen op de veehouderij die daarmee een hele puzzel wordt voorgeschoteld, stelt hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit van Utrecht. “De nieuwe wet gaat in 2023 in maar twee jaar is niks als het gaat om systeemveranderingen. Sinds 2019 is het bijvoorbeeld verboden om kippensnavels af te knippen. Kippenboeren moesten ervoor zorgen dat de kippen voldoende mogelijkheden hebben om hun pikgedrag te kunnen vertonen zonder andere dieren de verwonden. Maar daar ging wel twintig jaar aan vooraf zodat de pluimveehouderij zich daarop kon voorbereiden”, vertelt hij aan de Nederlandse nieuwsdienst NOS.

Nepluvi, de vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie, reageert zeer scherp op het nieuws van de wetswijziging. Op de nieuwswebsite Pluimveeweb laat de vereniging optekenen dat minister Schouten de wet moet intrekken. “De wet is het gevolg van het ongebreidelde Jihadisme van de Partij voor de Dieren”, klinkt het fel.

Volgens de vereniging zijn veel van de bepalingen onhaalbaar en overbodig. Zo zou de wet ertoe kunnen leiden dat vleeseenden toegang moeten krijgen tot zwemwater, terwijl dat eendenras helemaal niet kan zwemmen. Hanen van vleeskuikenouderdieren zouden dan weer de hele dag door moeten gevoederd worden. Maar ook dat is niet wenselijk omdat de dieren dan te zwaar zouden worden, wat nefast is voor het dierenwelzijn.

Juridisch en praktisch haalbaar?

Wat ook ter discussie komt te staan is het onthoornen van geiten en kalveren en het couperen van varkensstaarten. Konijnen zouden in de grond moeten kunnen graven en varkens moeten toegang hebben tot modderpoelen. Volgens POV, de Producentenorganisatie Varkenshouderij, hebben de ja-stemmers niet nagedacht over de mogelijke gevolgen en impact van de wetswijziging.

Volgens het de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad zou een bron bij het ministerie van Landbouw gezegd hebben dat een strenge invulling van deze wet het einde van de intensieve veehouderij betekent. Schouten zelf had vorige maand al gewaarschuwd voor de praktische onuitvoerbaarheid ervan. Toch zal ze ermee aan de slag moeten, nu het parlement heeft ingestemd. Naar eigen zeggen werkt ze nu aan een juridische analyse van de consequenties en een analyse van de impact voor de praktijk van het houden van dieren. Nog voor het zomerreces zal ze het parlement een stand van zaken geven.

Bron: Nieuwe Oogst / NOS / AD / Pluimveeweb

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek