Nederlandse stikstofminister onder vuur in eigen rangen

Niet alleen in Vlaanderen zorgt het stikstofbeleid voor ruzie in de regering. Honderden kritische VVD’ers dienen een motie in op het VVD-congres van dit weekend waarin het stikstofbeleid, dat komende vrijdag wordt gepresenteerd, onderuit wordt gehaald. De rechts-conservatieve partij levert met Christianne Van der Wal nochtans de bevoegde minister.

7 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 7 juni 2022 21:18
Lees meer over:

“De impact van het huidige stikstofbeleid is veel te groot”, zegt initiatiefneemster Willemien Meeuwissen-Dekker aan De Telegraaf, “Met één groot handgebaar wordt het platteland omver gemaaid. Dat kan zo niet.”

Meeuwissen-Dekker is de fractievoorzitter van de VVD in de Drentse Provinciale Staten, het overheidsniveau dat al eerder zijn ongenoegen liet blijken over de stikstofplannen van Den Haag. De motie wordt nu al gesteund door zo’n 400 partijgenoten.

Van der Wal werd dinsdag in de Kamer al bevraagd over haar uitgelekte plannen. Gisteren berichtten we over hoe lokaal stikstofreducties tot 80 procent moeten worden gehaald. Van der Wal wil die cijfers nog niet bevestigen, maar geeft in de Kamer al aan dat ze het stikstofbeleid niet gaat afzwakken omdat maatschappelijke of politieke druk ontstaat.

Stikstof moet met 70 tot 80 procent omlaag in sommige Nederlandse regio’s
Uitgelicht
In sommige gebieden in Nederland moet de uitstoot van stikstof met 70 tot 80 procent worden verminderd. Het gaat bijvoorbeeld om de Gelderse Vallei en De Peel in Noord-Brabant...
6 juni 2022 Lees meer

“Ik heb geen keuze om de druk te weerstaan, dat moet”, verweert Van der Wal zich op haar beurt tegen de kritische Kamer. Ze erkent dat de gevolgen voor de sectoren in veel gebieden ’ingrijpend’ zijn, daarom heeft de coalitie 25 miljard euro gereserveerd voor de stikstofaanpak. Met dat geld zouden boeren kunnen worden verleid om te stoppen, hun bedrijf te verplaatsen of kan de overheid ze onteigenen. Tegen kritische partijgenoten, maar ook tegen boeren die opnieuw met demonstraties op het Malieveld in Den Haag dreigen, zegt Van der Wal: „We hebben geen enkele keuze.”

Eppink

Niet alleen in eigen gelederen, maar ook in de Tweede Kamer en bij boeren klinkt felle kritiek. JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink – die nog voor Lijst Dedecker in het Europees Parlement zetelde - wil dat het kabinet een reparatiewet maakt op de wet natuurbescherming. Daarin staan doelen die volgens het Kamerlid niet haalbaar zijn. “Nu is de wet gewoon onuitvoerbaar omdat het de Nederlandse economie volledig platlegt. Daarom is er noodzaak om deze niet functionerende wet te repareren”, stelt Eppink. Tegelijkertijd blijft Van der Wal ook in de eigen coalitie onder vuur liggen van de links-liberale partij D66, die de plannen nog altijd niet ver genoeg gaand vindt.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak meent dat het kabinet op ramkoers ligt met haar ingrijpende stikstofplannen. “Dit kan niet goed aflopen”, waarschuwt Van der Tak, “De Kamer heeft per motie gevraagd om breder te kijken naar hoe de natuur ervoor staat om te bepalen wat rond natuurgebieden mogelijk is.”

In plaats daarvan hangt Van der Wal haar beleid op aan de kritische depositiewaarde, dat is een maximale stikstofnorm per plantensoort in een natuurgebied, klinkt het bij LTO.

Bron: De Telegraaf

Beeld: Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek