Nederlandse RIVM adviseert om geen eieren van hobbykippen meer te eten wegens PFAS

nieuws

Mensen in heel Nederland zouden geen eieren van hobbykippen meer moeten eten. Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen mensen te veel PFAS binnenkrijgen als ze dat wel doen. Het instituut raadt aan om eieren in een winkel of op een markt te kopen.

15 april 2025
Lees meer over:
kippenleghenneneieren

Het RIVM heeft op zestig plekken in het hele land onderzocht hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen als ze eieren van hobbykippen eten. Op 31 plekken komen ze door het eten van minder dan één ei in de week al boven de limiet uit. Die locaties zijn verspreid over vrijwel alle provincies, van Noordoost-Groningen tot West-Zeeland en van Noordwest-Friesland tot Zuid-Limburg.

Op tien locaties in Nederland kunnen mensen maximaal een ei in de week eten en op vijf plekken maximaal twee eieren per week.

De eieren zijn niet de enige manier waarop mensen PFAS binnenkrijgen, benadrukt het RIVM. De stoffen kunnen ook in andere voedingsmiddelen en drinkwater zitten. Maar de PFAS in eieren "komt daar bovenop".

Wissel af met eieren uit de winkel

Het Vlaams Departement Zorg verwijst naar het reeds geldende advies, waarbij mensen wordt aangeraden om hun voedselconsumptie te variëren en dus eieren en groenten uit eigen tuin af te wisselen met artikelen uit de winkel. Algemeen wordt aangeraden om maximaal twee eieren van eigen kippen per week te eten. Daarnaast wijst woordvoerder Joris Moonens ook op de zogenaamde 'no regret'-maatregelen die op verschillende plaatsen met een verhoogde PFAS-concentratie van kracht zijn. Die omvatten onder meer het advies om geen zelfgeteelde groenten of fruit of eieren van kippen uit de eigen tuin te eten.

De afkorting PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen. Die worden onder meer gebruikt in regenkleding, pannen met een antiaanbaklaag, blusschuim, medische apparatuur en elektronica. Ze kunnen nauwelijks worden afgebroken en hopen daardoor op in de grond. De stoffen worden in verband gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Bijna helft heeft te veel PFAS in bloed bij bloedonderzoek rond Zwijndrecht
Uitgelicht
Bijna één op de twee tieners en volwassenen (48%) die deelnamen aan het grootschalig bloedonderzoek in de regio Zwijndrecht, vertoont volgens de Europese EFSA-richtwaarden te...
18 maart 2025 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek