Nederlandse landbouwminister gooit de handdoek

Henk Staghouwer (CU) stapt op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij vond zichzelf niet de man die de Nederlandse landbouwsector perspectief kon geven in de moeilijke stikstofuitdaging. Het ontslag komt er op de dag dat Nederland zijn derogatie op de Europese bemestingsregels verliest. Partijgenoot Carola Schouten volgt Staghouwer voorlopig op, zij was al landbouwminister in de vorige regering Rutte.

5 september 2022  – Laatste update 5 september 2022 21:59
Lees meer over:
nederland

"Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen", zei de minister van de ChristenUnie in een korte toelichting op zijn ministerie. "Ik ben afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben."

Staghouwer zei dat de landbouw- en visserijsector behoefte heeft aan perspectief voor de toekomst. "Dat die opgaven groot zijn is duidelijk." Staghouwer beantwoordde verder geen vragen. Volgens ingewijden voelde hij te weinig vertrouwen bij de Tweede Kamer in zijn optreden bij de aanpak van het stikstofprobleem. Van Staghouwer werd veel verwacht om de Nederlandse landbouwsector perspectief te geven in het licht van de inkrimping van de veestapel die er om het stikstofbeleid gevraagd wordt. Eerder vandaag kreeg Staghouwer ook de domper te verwerken dat Nederland zijn mestderogatie verliest, ook door die beslissing worden 18.000 bedrijven getroffen.

Totdat er een definitieve opvolger gevonden is, zal Staghouwers partijgenoot Carola Schouten zijn portefeuille waarnemen. Zij is nu minister voor Armoedebeleid, maar was in het vorige kabinet minister van Landbouw.

staghouwer

Staghouwer was negen maanden minister van Landbouw. Eerder was hij onder meer gedeputeerde in de provincie Groningen. Hij is de eerste bewindspersoon van Rutte IV die aftreedt.

De Nederlandse Kamer vroeg perspectief voor de landbouwsector tegen Prinsjesdag, de State of the Union in Nederland. Maar vandaag meldde Staghouwer dus dat er opnieuw uitstel komt voor die plannen. Hij schreef aan de Kamer dat hij wil wachten op de uitkomsten van de gesprekken onder leiding van Johan Remkes.

Reacties landbouworganisaties

Voor landbouworganisatie LTO Nederland kwam Staghouwers vertrek "niet geheel onverwacht". Voorzitter Van der Tak signaleerde dat Staghouwer in de Tweede Kamer weinig draagvlak had. "Hij kon het niet goed genoeg onderbouwen. hij kreeg het er niet doorheen."

Het is volgens LTO cruciaal dat er snel een nieuwe minister van Landbouw wordt benoemd. De belangrijke dossiers in de sector vragen daarom, stelt Van der Tak. Zijn organisatie heeft "met respect kennis genomen van Staghouwers besluit.

Bron: NOS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek