Nederlandse kartelwaakhond speurt naar prijslijsten

De Nederlandse mededingingsautoriteiten richten zich bij hun onderzoek naar de praktijken bij afzetorganisaties in de groente- en fruitsector op het uitwisselen van informatie via prijslijsten. Dat blijkt volgens het Agrarisch Dagblad uit een brief die de overheidsdienst verstuurde naar de betrokken partijen.
4 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Nederlandse mededingingsautoriteiten richten zich bij hun onderzoek naar de praktijken bij afzetorganisaties in de groente- en fruitsector op het uitwisselen van informatie via prijslijsten. Dat blijkt volgens het Agrarisch Dagblad uit een brief die de overheidsdienst verstuurde naar de betrokken partijen.

De kartelwaakhond vermoedt dat er zowel mondelinge als schriftelijke netwerken bestaan. "De prijslijsten kunnen bijvoorbeeld informatie bevatten over de dagprijs van specifieke producten, onderscheiden naar land van herkomst, verpakkingsvorm en sortering", zo staat te lezen in de brief. Verder schrijven de mededingingsautoriteiten dat verkopers geregeld onderling contact hebben over week- en dagprijzen.

Volgens directeur Willem Baljeu van de handelskoepel Frugi Venta is het niet abnormaal dat informatie uitgewisseld wordt. "Het uitwisselen van informatie ligt op de rand van wat mag, maar anderzijds is handel nu eenmaal ondenkbaar zonder dat er informatie ter beschikking gesteld wordt". Baljeu vindt de mediabelangstelling voor het onderzoek overigens overdreven. "Enkele maanden geleden werd ook informatie opgevraagd bij een aantal uien- en aardappelbedrijven. Daar heeft geen haan naar gekraaid".

Intussen heeft de Europese Commissie laten verstaan dat de invallen van vorige week bij afzetorganisaties in België en Nederland niet gecoördineerd werden vanuit Europa. Door het gelijktijdige optreden van de Belgische en Nederlandse kartelautoriteiten werd die indruk gewekt, ook al omdat de Commissie zich intensief bezighoudt met samenwerkingsverbanden in de tuinbouw. Het lijkt nu duidelijk dat het initiatief voor de actie uit Nederland kwam.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek