header.home link

Nederlandse boeren viseren distributiecentra supermarkten

4 juli 2022

Op sociale media was er opgeroepen om het land plat te leggen, maar uiteindelijk beperkten de Nederlandse boeren zich vooral tot blokkades van de distributiecentra van de supermarkten. Het zwaar materieel op Schiphol bleef ongebruikt.

Lees meer over:
Boerenprotest

Op Schiphol waren er alweer urenlange wachtrijen door de personeelstekorten die sinds Corona steeds prangender geworden zijn op de luchthavens. Het zware materieel van het leger en de Nederlandse Marechaussee stond er stof te vergaren. Uiteindelijk viseerden de Nederlandse boeren de distributiecentra van de supermarkten.

Het snelst zichtbaar waren tekorten aan zuivel. Door de boerenacties bij distributiecentra zijn vooral dit soort verse producten hier en daar al op, melden journalisten van het ANP. De steekproef betrof onder meer winkels van Vomar, Plus, Albert Heijn, Dekamarkt en Jumbo. Door de blokkades bij de distributiecentra kregen deze winkels producten later of niet geleverd. Bij de meeste winkels betrof het zuivelproducten, maar in enkele gevallen waren ook minder groenten, vlees en diepvriesproducten leverbaar.

Distributiecentra

In totaal zijn zo'n twintig distributiecentra van supermarkten maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. Vooral de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren doelwit. Ook distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro hebben maandag te maken (gehad) met blokkades van boeren.

Eerder maandag was er al op diverse andere snelwegen hinder door de boerenacties. Onder meer op de A67 bij de Belgische grens, de A37 vanaf de Duitse grens richting Hoogeveen en de A28 van Groningen naar Zwolle was er vertraging.

Enkele arrestaties

Bij een blokkade van een distributiecentrum van Poiesz Supermarkten in Sneek in de provincie Friesland is de Mobiele Eenheid, een soort oproerpolitie, ingezet. Volgens de politie zit er al lange tijd een grote groep actievoerders die weigert te vertrekken, ondanks meerdere waarschuwingen.

De Nederlandse politie heeft maandag ook enkele mensen opgepakt bij de boerenblokkades op de weg. Dat gebeurde in de provincies in Brabant en Limburg.

In Limburg is een 70-jarige man uit de Nederlandse gemeente Deurne opgepakt bij een blokkade op de A67 richting Venlo. Enkele tractoren hadden daar de afrit bij de Middenpeelweg N277 geblokkeerd. De man werd door de politie meermaals gevraagd om te vertrekken, maar hij weigerde dat. Verder deelde de politie boetes uit aan twintig personen bij deze actie.

In Brabant greep de politie maandagmiddag in bij een blokkade op de A67 bij Hapert. Een tractorbestuurder werd opgepakt omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. Ook bekeurde de politie enkele tientallen bestuurders voor het blokkeren van de weg en in enkele gevallen voor het bellen tijdens het rijden.

 

Bron: Belga / Nieuweoogst.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek