Hoe Nederland sjoemelde om meer pulsvisvergunningen binnen te rijven

Nederlandse ambtenaren van het ministerie van Landbouw hebben de Europese Unie bewust om de tuin geleid in het dossier van de pulsvisserij. Zo dwongen ze meer vergunningen af door geknoei met cijfers. Dat maakt de Nederlandse nieuwszender NOS bekend. Ondertussen is het verbod op de pulsvisserij ingegaan en is de hele demarche een maat voor niets geweest.

5 juli 2021  – Laatste update 5 juli 2021 17:43
Lees meer over:

Volgens de Europese regels mocht maximum vijf procent van een vissersvloot de techniek van pulsvissen gebruiken. Toch slaagde Nederland er lange tijd in om een kwart van zijn vloot te laten vissen met puls, een methode die gebruik maakt van kleine stroomstootjes om vissen in een net te drijven.

De techniek is vaak het onderwerp van controverse. Op zich zijn er weinig nadelen en wordt pulsvissen zelfs als een duurzame visserijmethode beschouwd. Er worden immers minder zware kettingen gebruikt dan in de klassieke visserij, wat leidt tot een lager brandstofverbruik en minder beschadigingen aan de zeebodem. Bovendien wordt er meer vis gevangen en is er minder bijvangst. Het probleem is dat de Nederlanders de techniek op een grootschalige manier hebben toegepast, waardoor er wel een grote impact was op het visbestand. Dat vertelde ILVO-expert Hans Polet vorig jaar nog in een interview aan VILT. Ook over de oneerlijke concurrentie met de “ouderwetse” vissersvaartuigen valt veel te zeggen.

Dat onze noorderburen de techniek grootschalig konden toepassen, is mede te danken aan de ambtenaren die bewust informatie verzwegen voor de Europese Commissie. Dat leidt NOS af uit stukken die de redactie kon inkijken. De Nederlandse ambtenaren sprongen nogal creatief om met hun visserijcijfers waardoor maar liefst een kwart van de vloot (84 schepen) een vergunning toegekend kregen, terwijl er eigenlijk maar toestemming mocht gegeven worden aan vijf procent, of 22 schepen.

visserij-veiling-vis-1250

Maat voor niets

Ondertussen is het Europese verbod op pulsvisserij op 1 juli 2021 officieel ingegaan, ondanks het beroep dat Nederland aantekende. Hierdoor blijkt de Nederlandse dubieuze vergunningsstrategie een maat voor niets te zijn geweest. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse landbouwministerie heeft de hele demarche zelfs een averechts effect gehad om het pulsverbod tegen te houden.

Het ministerie geeft bovendien niet alle opgevraagde documenten vrij omdat het vreest dat “een openbaarmaking de internationale positie van Nederland in het pulsdossier zou kunnen schaden”. Wel wil de overheid snel een gesprek aangaan met Europa en de lidstaten over innovaties in de visserij. "Niet alleen in Nederland, maar in de hele EU is het halen van duurzame visserijdoelen van groot belang. Het is belangrijk nu naar voren te kijken met de geleerde lessen in de hand, en door te gaan met het duurzamer maken van de visserij”, klinkt het.

Lees de volledige reconstructie op NOS.

Bron: NOS / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek