Nederlanders ongerust over verwerking BSE-risicomateriaal

Er komt een onderzoek naar de gezondheidsrisico's van BSE-gevoelig materiaal bij destructiebedrijf Rendac in het Friese Burgum. Onder de omwoners van Rendac is grote ongerustheid over de uitstoot van het eiwit prion, dat bij koeien BSEen bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken.
8 juni 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Er komt een onderzoek naar de gezondheidsrisico's van BSE-gevoelig materiaal bij destructiebedrijf Rendac in het Friese Burgum. Onder de omwoners van Rendac is grote ongerustheid over de uitstoot van het eiwit prion, dat bij koeien BSE en bij mensen de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob kan veroorzaken.

De provincie Friesland maakte dat donderdag bekend tijdens een drukbezochte informatieavond voor de bevolking. De Nederlandse ministeries van Landbouw, Volksgezondheid en Milieu stemmen met het onderzoek in.

Rendac, dat eveneens een vestiging heeft in het Belgische Denderleeuw, is de enige fabriek in Nederland die BSE-risicomateriaal mag verwerken en mag aanbieden voor verbranding. In het verleden zijn bij Rendac kadavers aangevoerd van veestapels, waar BSE was geconstateerd.

Omwoners zijn bang dat de BSE via de pijpen en het afvalwater van Rendac in hun leefmilieu terechtkomt. Ze dringen al geruime tijd aan op een onderzoek.

De onderzoekers willen aangevoerde kadavers controleren op de aanwezigheid van BSE-deeltjes en of er mogelijk verspreiding plaatsvindt naar de omgeving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid gaat het onderzoek leiden met hulp van Britse deskundigen. Eind dit jaar worden de resultaten van het onderzoek bekend.

Bron: ANP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek