Nederland tot uiterste om Hedwigepolder te vrijwaren

Binnen een half jaar moet duidelijk zijn of er een alternatief is voor de ontpoldering van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder. De nieuwe Nederlandse staatssecretaris voor Natuur Henk Bleker wil dat er "in alle hoeken en gaten wordt gezocht naar een alternatief voor deze ontpoldering". Hij verzekert wel dat hij zich aan alle internationale afspraken zal houden.
8 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

Binnen een half jaar moet duidelijk zijn of er een alternatief is voor de ontpoldering van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder. De nieuwe Nederlandse staatssecretaris voor Natuur Henk Bleker zei in de Tweede Kamer dat "alles uit de kast gaat" en er "in alle hoeken en gaten wordt gezocht naar een alternatief voor deze ontpoldering". Nederland verzekert wel dat het zich aan alle internationale afspraken zal houden.

Na veel onderzoeken, lange debatten en ruzie met de Vlamingen besloot het vorige Nederlandse kabinet uiteindelijk tot het onder water zetten van de Hedwigepolder. Op die manier moet natuurverlies worden gecompenseerd door onder meer het verdiepen van de vaargeul van de Westerschelde. Die geul wordt uitgegraven zodat de haven van Antwerpen ook voor grotere schepen bereikbaar is. Het onder water zetten van landbouwgrond lag gevoelig in de provincie Zeeland.

De nieuwe Nederlandse regering gaat nu opnieuw op zoek naar een alternatief. Maar staatssecretaris Bleker wil geen nieuwe langdurige en dure studie. De komende tijd gaan ambtenaren op zijn departement en bij het ministerie van Infrastructuur aan de slag. “Nederland houdt zich aan alle internationale en andere afspraken”, verzekert de bewindsman. "Als het niet kan, constateren we dat over een half jaar en kunnen we elkaar ook recht in de ogen kijken".

Woensdag gaat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op bezoek bij de nieuwe Nederlandse premier Rutte. De Westerschelde is één van de punten die bij die ontmoeting besproken zal worden.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek