Nederland investeert in versneld blauwtongvaccin

De Nederlandse landbouwminister Piet Adema maakt 120.000 euro voor onderzoek naar een blauwtongvaccin. Dat meldt nieuwssite nu.nl. Adema hoopt de ontwikkeling van het vaccin te versnellen. Sinds de uitbraak van de ziekte in september is het blauwtongvirus op 5.500 veebedrijven in Nederland aangetroffen.

20 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 november 2023 18:27 Ruben De Keyzer

Blauwtong komt vooral bij schapen voor. Het virus zorgt voor een hoge sterftegraad. Volgens Adema is in de afgelopen periode ruim vijf procent van de schapenpopulatie doodgegaan. Ook runderen en geiten worden door de ziekte getroffen. In Nederland is het blauwtongvirus op 5.500 veebedrijven vastgesteld. Het virus wordt verspreid door de knut, een kleine muggensoort, maar is niet besmettelijk voor mensen.

Versneld proces

Minister Adema wil het vaccin ten laatste tegen halverwege volgend jaar klaar hebben, wanneer het nieuwe knuttenseizoen begint. Met het budget van 120.000 euro moet de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) een model maken waarmee farmaceuten hun vaccin kunnen testen. Vandaag bestaat er nog geen vaccin tegen blauwtong, of toch niet één dat geschikt en toegelaten is in de Europese Unie. Zodra er een kandidaat-vaccin is, wil de Nederlandse landbouwminister een versnelde beoordelings- en toelatingsprocedure. Zo kan dit proces, dat gewoonlijk zo’n anderhalf jaar duurt, met maximaal tweederde worden ingekort.

België

Ook in België baart de ziekte zorgen. Hoewel België in juni 2023 nog blauwtongvrij verklaard werd, zijn we die status inmiddels weer verloren. Intussen zijn er twee officieel bevestigde gevallen in Vlaanderen, vlakbij de Nederlandse grens. In de gemeente Meer werd blauwtong serotype 3 vastgesteld bij een mannelijk lam. In Essen was eveneens een schaap getroffen, met milde symptomen. Het dier is intussen hersteld. In beide gevallen ging het om een enkele besmetting, terwijl de rest van de kudde ongeschonden bleef.

België vraagt dringend vaccin tegen blauwtong en exportversoepelingen
Uitgelicht
België, Nederland en Duitsland hebben maandagmiddag op een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Luxemburg gezamenlijk gepleit voor een snelle ontwikkeling van een...
23 oktober 2023 Lees meer

Bron: Nu.nl / Landbouwleven

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek