België vraagt dringend vaccin tegen blauwtong en exportversoepelingen

België, Nederland en Duitsland hebben maandagmiddag op een bijeenkomst van de Europese landbouwministers in Luxemburg gezamenlijk gepleit voor een snelle ontwikkeling van een vaccin tegen blauwtong serotype 3, het dodelijk virus dat momenteel lelijk huishoudt in schapenstallen. De landen dringen ook aan op enige flexibiliteit bij de export van levende dieren uit landen die door het virus worden getroffen.

23 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 oktober 2023 20:53
Lees meer over:

Elke minuut sterft een schaap aan blauwtong in Nederland. "Het blauwtongvirus treft nu 2.500 bedrijven in Nederland. Er is een enorme uitbraak die zich ook verspreidt naar Duitsland en België", aldus de Nederlandse landbouwminister Piet Adema die aan de alarmbel luidde op een gemeenschappelijk persmoment met zijn Duitse collega Cem Özdemir en de Belgische federale minister David Clarinval.

De ministers willen met de farmaceutische sector samenwerken om zo snel mogelijk een vaccin tegen dit type te ontwikkelen en te produceren, indien mogelijk met Europese steun. Adema liet weten alvast met de farmabedrijven te gaan praten. Het virus wordt verspreid door knutten, een soort mug, en gedijt vooral bij hogere temperaturen. Adema hoopt nog voor het einde van de koude maanden een vaccin op de markt te zien.

Blauwtong serotype 3 dook begin september op in Nederland, en sindsdien heeft het zich in een razendsnel tempo over het land verspreid. Een besmetting bij de buurlanden viel niet meer te voorkomen. Zo werden in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en in een schapenbedrijf in Merksplas begin deze maand de eerste besmetting vastgesteld.

De eerste besmettingen in België zijn voor de binnenlandse handel geen probleem, maar de export van levende runderen naar andere lidstaten ligt sindsdien stil. Het is wel zo dat andere lidstaten dieren uit getroffen landen onder specifieke omstandigheden nog steeds kunnen toelaten. Minister Clarinval en zijn collega's dringen aan op enige flexibiliteit. "Blauwtong vormt een grote dreiging voor de gezondheid van onze dieren en kan financiële verliezen voor onze veehouders en moeilijkheden voor exporteurs veroorzaken", zei Clarinval. "We vragen daarom aan de Europese Commissie een uitzondering voor gezonde dieren, alsook aan de lidstaten om blijk te geven van enige soepelheid zodat we ondanks alles levende dieren kunnen blijven exporteren in goede veiligheidsomstandigheden

Blauwtong blijft oprukken in Nederland, verspreiding in Vlaanderen blijft uit
Uitgelicht
Het aantal veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren in Nederland is opgelopen tot meer dan 3.300. In Vlaanderen lijkt de verspreiding voorlopig uit te blijven...
19 oktober 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek