Natuurpunt: stikstof en natuurherstel "olifanten in de kamer" in beleidsnota’s Brouns

nieuws

Volgens natuurorganisatie Natuurpunt negeert Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) opzettelijk de Europese natuurherstelwet en het stikstofprobleem in zijn beleidsnota’s. "Het stikstofprobleem zal niet verdwijnen door erover te zwijgen", aldus Natuurpunt.

22 november 2024
Lees meer over:
weide landschap melkkoeien ABS Natuurpunt

Natuurpunt laat eerst en vooral weten het een goede zaak te vinden dat minister Brouns hamert op het belang van depolarisatie in zijn ‘Landbouw en Tuinbouw’-beleidsnota. Daarbij verwijst de minister naar de aanhoudende spanningen tussen de landbouw- en natuurorganisaties. “Het is nu kwestie om de polarisatie achter ons te laten en rond de tafel te gaan zitten: natuurverenigingen, landbouwsector en de minister", aldus Natuurpunt. "Constructief samenwerken zit in ons DNA.”

Dat de landbouwers aandringen op meer rechtszekerheid, kan ook op begrip rekenen bij Natuurpunt. "Maar ook de natuur heeft nood aan rechtszekerheid. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we gelijk oversteken: als we het landbouwgebied voorbehouden voor de boeren, dan moeten we eerst de historische achterstand voor groene bestemmingen wegwerken", luidt het.

Verder spreekt de natuurorganisatie ook van twee olifanten in de kamer. Zo mist de organisatie een 'sense of urgency' rond natuurherstel. “De Europese natuurherstelwet komt bijvoorbeeld maar één enkele keer voor in de beleidsnota, om er in één adem aan toe te voegen dat er maximaal gebruik gemaakt zal worden van de voorziene afwijkingsmogelijkheden in de wet", luidt het. Het stikstofdossier is volgens Natuurpunt de tweede olifant in de kamer. "Het lijkt erop alsof de beleidsnota werd geschreven met het idee dat als er niet te veel aandacht aan geschonken wordt, het probleem zichzelf misschien oplost”, stelt de natuurorganisatie.

“In de beleidsnota werd uitgewerkt wat in het regeerakkoord werd afgesproken”, duidt de woordvoerder van Brouns. “En men kan er zeker van zijn dat we wel degelijk hard bezig zijn met de afspraken die gemaakt werden rond het stikstofbeleid." In het regeerakkoord werd afgesproken dat Vlaanderen alle doelstellingen van het huidige stikstofdecreet zal behalen en de reducties daarbij zal uitvoeren. Verder werd ook afgesproken dat er in deze legislatuur werk gemaakt zal worden van een volgende PAS, gebaseerd op een stikstofemissiebeleid in de plaats van het huidige depositiebeleid. Deze omslag zou, indien wetenschappelijk en juridisch robuust, in 2031 in werking treden.

Het Vlaams regeerakkoord uitgespit: Waar gaat het omgevingsbeleid naartoe?
Uitgelicht
De afgelopen jaren is het meer dan eens duidelijk geworden: het omgevingsbeleid heeft vaak een grotere impact op de Vlaamse land- en tuinbouwers dan het landbouwbeleid. Vandaa...
29 september 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek