Nationale landbouworganisaties in overleg om papierwerk te vereenvoudigen

De Vlaamse en Waalse landbouworganisaties hebben vrijdag in een overleg met de federale diensten waarvan landbouwers veel papierwerk krijgen, besproken hoe ze die administratielast kunnen verminderen. De voornaamste verzuchting van de organisaties is dat landbouwers steeds dezelfde gegevens meerdere keren moeten indienen. “Er is een duidelijk engagement vanuit de federale diensten dat er gewerkt moet worden naar een efficiënter systeem”,  verklaarde Marianne Streel, de voorzitster van de Waalse landbouworganisatie FWA, achteraf.

17 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 februari 2024 9:00
Lees meer over:
rekenmachine ringmap papier dossier

In de vergadering zaten vertegenwoordigers van het federaal voedselagentschap (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de FOD Volksgezondheid en de kabinetten van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) en zijn Vlaamse en Waalse collega, Jo Brouns (cd&v) en Willy Borsus (MR).

Voor de vergadering werd gevraagd aan de administraties om proactief te zijn en verbeterpunten te identificeren, of mogelijkheden om aanvragen voor documenten te bundelen. De lijst met voorstellen werd vervolgens op de vergadering voorgelegd. Volgens de Waalse landbouwfederatie FWA verliep de vergadering "zeer constructief".

“Alle partijen waren er zich van bewust dat onze vragen niet onterecht zijn en dat er werk aan de winkel is", verklaarde Marianne Streel, de voorzitster van de FWA. De voornaamste boodschap van de landbouwers was dat ze niet steeds dezelfde gegevens dienden te geven. Volgens Streel is er een duidelijk engagement van de federale diensten dat er gewerkt wordt aan een systeem waarbij maar eenmaal naar bepaalde gegevens gevraagd zal worden. De landbouworganisaties verwachten op korte termijn een agenda hiervoor. "We hopen dat dit reeds tijdens deze legislatuur opgestart wordt", luidde het.

De Waalse landbouwfederatie Fugea nam niet deel aan de vergadering. "Al onze eisen zijn al lang gekend", verduidelijkte Fugea-voorzitter Philippe Duvivier. "Het is hoog tijd dat de politiek verantwoordelijken de handen uit de mouwen steken."

Hoe concreet is het landbouwakkoord en wat houdt het in?
Uitgelicht
Donderdag werd tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties een compromis bereikt dat "tegemoetkomt aan de verzuchtingen van de landbouwers", aldus minister-president...
16 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek