"MPA-besmetting Bioland was groter dan dioxinecrisis"
nieuwsDe ex-zaakvoerders van het Arendonkse afvalverwerkend bedrijf Bioland verschenen voor de strafrechtbank in Turnhout voor het in de voedselketen brengen van groeihormoon. In juli 2002 zijn in bijna heel Europa tientallen varkensbedrijven geblokkeerd omdat in zeugen sporen waren gevonden van het hormoon MPA. "Dit dossier is groter dan de dioxinecrisis", wond openbaar aanklager Marc Van Heupen er geen doekjes om.
Het hormoon MPA, dat wordt gebruikt bij de productie van de anticonceptiepil, kwam via het Ierse farmaceutisch bedrijf Wyeth terecht bij Bioland. Bioland kreeg de opdracht om het met hormonen besmette suikerwater van de geneesmiddelenproducent te verwerken tot veilige suikerstroop voor dierenvoeding en limonades. Maar de suikerstroop was nog wel met groeihormoon bevuild en kwam terecht bij tientallen varkens- en limonadebedrijven.
De broers Henricus V.V. uit Zonhoven en Hubert V.V. uit Utrecht bestuurden Bioland tot het bedrijf in 2002 failliet ging. Zij riskeren een celstraf van twee jaar met uitstel en een forse boete. Voor de vennootschap Bioland wordt een symbolische straf gevorderd. Een varkensbedrijf dat door het besmette mengvoeder schade heeft geleden, eist een bedrag van 43.000 euro.
"Het onderzoek is gestart toen er problemen opdoken met varkensvoeder dat gelinkt kon worden aan Bioland", zei openbaar aanklager Marc Van Heupen. "De besmetting die het bedrijf veroorzaakte, was groter dan de dioxinecrisis in 1999. Op de containers in Arendonk waren onleesbare etiketten geplakt en de vervoersdocumenten waren niet in orde. Er zijn genoeg aanwijzingen dat de twee broers op de hoogte waren van wat er aan de hand was".
Henricus V.V. verklaarde aan de rechter dat hij niet wist dat er nog hormoon in de suikerstroop zat. De advocaten van de ex-zaakvoerders gaan voor de vrijspraak. Zij pleiten dat het dossier zo lang heeft stilgelegen dat de redelijke termijn verstreken is.
Bron: Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad