Monsanto en DuPont ruziën over herbicidentolerantie

Monsanto spant een rechtszaak aan tegen het chemiebedrijf DuPont, dat zich zou bezondigd hebben aan het onrechtmatig gebruik van Roundup Ready-technologie met de bedoeling om soja en maïs herbicidentolerant te maken. Volgens DuPont is dit nog maar eens een bewijs dat Monsanto er alles aan doet om concurrentie in de kiem te smoren.
11 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Amerikaanse zaadreus Monsanto spant een rechtszaak aan tegen het chemiebedrijf DuPont, dat zich zou bezondigd hebben aan het onrechtmatig gebruik van Roundup Ready-technologie met de bedoeling om soja en maïs herbicidentolerant te maken. Volgens DuPont is dit nog maar eens een bewijs dat Monsanto er alles aan doet om concurrentie in de kiem te smoren.

"We zijn ontgoocheld dat Monsanto niet kiest voor een maatschappelijk debat, maar wel voor een juridische procedureslag en publieke verklaringen die de gemoederen alleen maar verhitten", zegt vice-voorzitter James Borel van DuPont in een persbericht. Monsanto maakte de klacht vorige week aanhangig tegen DuPont en haar dochteronderneming Pionieer Hi-Bred International. 

"Imitatie is de meest eerlijke vorm van vleierij", aldus ceo Hugh Grant van Monsanto. "Maar het onrechtmatig gebruik van technologie is geen imitatie noch vleierij, het is onethisch en verkeerd". Volgens Monsanto heeft Pioneer net zoals andere bedrijven het recht om zaad van sojabonen en maïs te verkopen dat behandeld werd met de Roundup Ready-technologie, maar zou er in dit dossier meer aan de hand zijn.

DuPont heeft immers te verstaan gegeven dat het de Roundup Ready-technologie wil vervangen door een eigen toepassing. Volgens Monsanto probeert het chemiebedrijf de onvolmaaktheden van die toepassing te maskeren door ze te combineren met de Roundup Ready-techniek. "Dat is een schending van onze patentrechten", reageert de zaadreus.

"We zijn het fundamenteel oneens met Monsanto dat het bedrijf de rechten op haar zaadbehandeling kan gebruiken om de introductie van concurrerende zaden voor Amerikaanse boeren te weren. Dit is weer eens een voorbeeld van hoe Monsanto er alles aan doet om concurrentie te vermijden van producenten die werken aan hogere opbrengsten voor de grootste belanghebbenden in deze zaak, en dat zijn de boeren", zegt woordvoerder Dan Turner van DuPont.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek