nieuws

Mondiale crisis treft rurale migranten in China

nieuws
De 130 miljoen rurale migranten in China zorgen voor meer dan 40 procent van het BNP van het platteland. Zij hebben de laatste decennia de armoede op het platteland teruggedrongen door het geld dat ze in steden verdienden naar hun familie op te sturen, zo blijkt. Maar door de crisis lijkt ook daar een eind aan te komen. Toch wil nagenoeg niemand terug naar het platteland.
1 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De 130 miljoen rurale migranten in China zorgen voor meer dan 40 procent van het BNP van het platteland. Zij hebben de laatste decennia de armoede op het platteland teruggedrongen door het geld dat ze in steden verdienden naar hun familie op te sturen, zo blijkt. Maar door de crisis lijkt ook daar een eind aan te komen. Toch wil nagenoeg niemand terug naar het platteland.

Uit onderzoek blijkt dat de 130 miljoen rurale migranten in China zorgen voor meer dan 40 procent van het BNP van het platteland. Haalden China's 700 miljoen boeren midden jaren tachtig nog 66 procent van hun inkomen uit de landbouw, twintig jaar later was dat nog maar 42 procent. En als het aantal armen in China de voorbije decennia sterk is gedaald, is dat volgens onderzoekers vooral door het geld dat de rurale migranten naar huis stuurden.

"De migranten hebben een erg belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van ons land. Nu zij de zwaarst getroffen zijn, moeten we maatregelen treffen", zegt Liu Shouying, vicedirecteur van de Chinese Stichting voor Ontwikkelingsonderzoek in de China Daily.

Meneer Zhen heeft acht jaar in het zuiden gewerkt en runt sinds 2003 een minihandeltje in sigaretten en alcohol. Hij schudt het hoofd bij het vragen naar de crisis. "Mijn omzet is met meer dan de helft gedaald. Niemand koopt nog dure sigaretten of drank. Ik weet het, de hele economie lijdt eronder. Maar de gevolgen voor ons, rurale migranten, zijn veel erger. Het hele platteland leeft van wat wij in de steden verdienen en naar huis terugsturen".

In februari beloofde Peking extra sociale voorzieningen voor het platteland en onderzoekers als de Singaporese professor Zhao Litao schreven dat de terugkeer van de ontslagen rurale migranten naar hun geboortedorp een kans zou zijn om het platteland te ontwikkelen. Die mensen, zo redeneerde hij, komen met enig kapitaal terug en deden in de steden kennis en vaardigheden op die in de rurale gebieden voor diversifiëring van de economie kunnen zorgen.

De rurale migranten moeten lachen om die gedachte. "Kapitaal? Die man weet niet waarover hij het heeft. Geen van ons verdient meer dan 200 euro per maand, trek daar al je kosten af, bekijk hoeveel je nodig hebt voor de ziektes van de ene en het onderwijs voor de andere, hoeveel houd je over? En hulp van de lokale overheid bij het lanceren van initiatieven? Dat lees je in de kranten, maar geloof ons, daar houdt die zich niet mee bezig. Wij boeren kunnen alleen op onszelf rekenen, zo is het altijd geweest".

Bij de Chinese vrouwen blijkt de situatie niet veel te verschillen. Uit een onderzoek dat de Internationale Arbeidsorganisatie en de Vrouwenfederatie van China in januari en februari onder vrouwelijke migranten uitvoerden in de provincies Hunan en Fujian blijkt dat slechts één op de tien bereid is zich terug in het geboortedorp te vestigen en dat maar 6 procent een toekomst ziet als landbouwer. Vier vrouwen op de tien zeiden in de stad te willen blijven.

Dat de situatie ook voor hen erg moeilijk is, bleek overduidelijk. Slechts één ondervraagde op de vijf zei geen last te hebben van de crisis, terwijl meer dan een derde haar loon zag verminderen, en 20 procent van de vrouwen al maanden maar een deel van het loon ontving. Eén op de drie ondervraagden vreesde haar baan te verliezen en nog groter was het aantal dat ervan overtuigd was dat ander werk vinden zo goed als onmogelijk zou zijn.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek