Minister Demir schuift nieuwe groennorm voor stedelijke gebieden naar voren

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schuift een nieuwe groennorm naar voren: de 3/30/300-regel. Deze regel stelt dat in stedelijke gebieden 3 bomen zichtbaar moeten zijn per woning, de omgeving van elke woning minstens 30 procent klimaatgroen moet hebben en dat er ook binnen de 300 meter een toegankelijke groene ruimte is per woning. De minister wil de regel als maatstaf gebruiken om de leefbaarheid van verstedelijkte gebieden te meten en te vergroten.

28 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 februari 2024 10:53
Lees meer over:

KU Leuven heeft in opdracht van Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een rapport opgesteld met een voorstel hoe de Vlaamse groennormen, die dateren van 1993, gemoderniseerd kunnen worden. Het rapport stelt dat de regel ‘3 bomen zichtbaar per woning, 30 procent groen per wijk en 300 meter afstand tot publiek groen die een minimale oppervlakte heeft van een halve tot één hectare’, een goede Vlaamse moderne groennorm zou zijn. "Dergelijke groennormen hanteren als streefcijfers biedt Vlaamse, provinciale en lokale beleidsmakers wetenschappelijke onderbouw om de leefbaarheid van verstedelijkte gebieden te meten en te vergroten”, aldus minister Demir.  

De groennormen worden ter verduidelijking niet in regelgeving omgezet, maar geven een richting en indicatie aan beleidsmakers op alle niveaus om Vlaanderen stapsgewijs groener, en bijgevolg ook gezonder te maken volgens het rapport.

Waarom groennormen nodig?

Het rapport stelt dat groene ruimtes een cruciale rol spelen in een stedelijke context waar bebouwing vaak de overhand heeft op groen. “Groene ruimtes zijn fundamenteel voor het fysieke, mentale en sociale welzijn van mensen, dragen bij aan de strijd tegen klimaatverandering en spelen een rol in het behoud van biodiversiteit”, aldus de onderzoekers.

“Van Vlaanderen een veel gezondere en groenere omgeving maken blijft een prioriteit”, reageert minister Demir. “Of het nu gaat om bomen die je uit je raam kan zien of groenere wijken, iedereen zou omringd worden door natuur om zo ook op gezondheidsvlak vooruit te gaan.”

Om te kunnen zorgen dat er voldoende groene ruimtes zijn om deze voordelen op te leveren, hebben beleidsmakers, stadsplanners en ontwikkelaars heldere richtlijnen nodig. “Op dit moment ontbreken dergelijke toekomstgerichte objectieve en kwantitatieve richtlijnen rond groene ruimtes”, aldus de onderzoekers van KU Leuven. Het voorstel van de 3/30/300-regel biedt volgens hen een moderne geüpdatete versie van de bestaande groennomen. “Het behoud van groen waar het al aanwezig is, staat hierbij voorop, alsook moet groen versterkt en uitgebreid worden waar er nog niet (voldoende) is. Bij deze onze oproep tot actie voor collectieve inspanningen om onze steden te transformeren in welvarende groene oases voor mens en natuur.”

De groennormen kunnen geïntegreerd worden in bestaande groenplannen, bomenplannen, klimaatplannen en/of algemene groenbeleidsplannen, om zo hun effectiviteit en efficiëntie te vergroten. De integratie in lokale beleidsplannen wordt ook ondersteund vanuit de groennormen. “Het behalen van de 3-30-300 biedt geen vrijgeleide om groen weg te doen”, aldus het rapport. “De moderne groennormen zijn een minimumstandaard, dus strengere beleidsdoelstellingen zijn zeker mogelijk.”

“Het staat de beleidsmakers vrij om meer te realiseren dan de groennorm opgeeft. Want laten we wel wezen: hoe meer groen, hoe beter”, besluit minister Demir.

West-Vlaanderen int voortaan waarborg voor landschappelijke integratie
Uitgelicht
Provincie West-Vlaanderen heeft haar aanpak rond landschappelijke integratie verscherpt. Via een waarborgregeling voor de klasse 1-vergunningen wil het bestuur voldoende garan...
23 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek