Minister Brouns rekent op uitvoering MAP7, met “alle betrokkenen rond tafel”

Dat de onderhandelingen tussen natuur- en landbouworganisaties vastlopen, hoeft niet het einde te betekenen van MAP7. Dat vindt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). Hij rekent erop dat de afspraken die gemaakt zijn over het nieuwe mestactieplan (MAP7) kunnen omgezet worden in concrete regelgeving. Dat heeft de cd&v-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Ludwig Vandenhove (Vooruit).

29 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 november 2023 19:51
Lees meer over:
brouns

Vorige week leek het nieuwste mestactieplan (MAP7) net voor de finish te gaan sneuvelen. Een mestactieplan bepaalt hoeveel mest boeren mogen gebruiken, waar ze mogen bemesten en in welke gebieden al dan niet strengere maatregelen gelden. Het doel ervan is een betere kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Vlaanderen.

Kink in de kabel

In maart van dit jaar hadden de landbouw- en natuurorganisaties een principieel akkoord bereikt over het plan, maar vorige week kwam er dan toch nog een kink in de kabel. Het voornaamste struikelblok is de nulbemesting in de gebieden van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). Dat zijn gebieden met een mogelijk hoge natuurwaarde.

In maart legden de landbouw- en natuurorganisaties in hun akkoord vast dat deze kwestie in het kader van het stikstofakkoord (PAS) zou beslist worden door de politiek. In het eerste stikstofakkoord en het enige op het moment van het MAP7-akkoord van de landbouw- en milieuorganisaties, werden daar immers knopen over doorgehakt. In de twee volgende PAS-akkoorden gebeurde dat evenwel niet. En dus werd de nulbemesting in VEN-gebieden toch plots als onderdeel in het sectorakkoord over MAP7 geëist. Dit is voor de landbouworganisaties onaanvaardbaar. Vervolgens verlieten de natuur- en milieuorganisaties de onderhandelingstafel. 

“Het zorgvuldig opgesteld akkoord is de snelste weg om uit te voeren wat Europa vraagt en om resultaat te boeken op het terrein”, lieten de landbouworganisaties toen optekenen. “Wij begrijpen niet dat een politieke discussie over bijkomende nulbemesting op het bord van de landbouw-, natuur- en milieuorganisaties wordt gelegd. Deze versnelde nulbemesting zou van toepassing zijn op een paar duizend hectaren in de VEN-gebieden. Hierdoor verliezen vele jonge en toekomstgerichte landbouwers elk toekomstperspectief voor hun bedrijf.”

Geen "tabula rasa"

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet eerder al verstaan dat ze de gang van zaken betreurt. Zij drong meteen aan op verder overleg, maar liet alvast weten dat ze niet van plan was een "tabula rasa" te maken. Ook volgens minister Brouns moeten de eerder gemaakte afspraken de kans krijgen om omgezet te worden in regelgeving. Volgens de cd&v-minister zijn er door de landbouw- en natuurorganisaties al heel wat inspanningen geleverd en moet het overleg daarom alle kansen krijgen. Er is ook de kritiek dat MAP7 niet tegemoet komt aan alle doelstellingen inzake waterkwaliteit. Maar volgens minister Brouns "valt er niet te miskennen dat er met MAP7 opnieuw stappen vooruit worden gezet."

MAP7 implodeert om VEN-gebieden: “We hadden akkoord, en nu eisen ze meer”
Uitgelicht
Mestactieplan 7 lijkt net voor de finish te sneuvelen. Maanden nadat landbouw- en natuurorganisaties een principieel akkoord bekwamen voor dit plan, verlaten de natuurorg...
22 november 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek