Mexicaanse griep eerste keer vastgesteld bij pluimvee

Het Mexicaanse griepvirus is nu ook aangetroffen bij pluimvee. Het virus werd in Chili vastgesteld bij kalkoenen in de buurt van de stad Valparaiso. De boerderij waar de dieren leefden, is onder quarantaine geplaatst. Tests zouden hebben uitgewezen dat het gaat om het virus van het type A/H1N1, aldus de Wereldorganisatie voor diergezondheid.
22 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Het Mexicaanse griepvirus is nu ook aangetroffen bij pluimvee. Het virus werd in ontdekt bij twee kalkoenkwekerijen in de buurt van de stad Valparaiso, zo meldden de Chileense autoriteiten. De boerderij waar de dieren leefden, is onder quarantaine geplaatst. Tests zouden hebben uitgewezen dat het "honderd procent gelijkaardig" aan de pandemenische A/H1N1-stam die door de mens is verspreid.

"De voorlopige analyseresultaten hebben aangetoond dat het virus bij de kalkoenen hetzelfde was als het virus dat deze winter in Chili in omloop was", aldus het instituut dat resorteert onder het ministerie van Volksgezondheid. Chili is op het Amerikaanse continent een van de zwaarst getroffen landen, met officieel 116 doden en 12.175 gevallen van Mexicaanse griep.

Vrijdag maakte de Chileense landbouwkundige dienst dit geval van overdracht van de mens op kalkoenen bekend. De dienst sprak van een wereldprimeur. De internationale organisatie van epidemische veeziekten (OIE) zegt bevestiging van de analyse van de virusstammen in andere internationale laboratoria af te wachten. De analyse van het complete genoom zal volgens het Chileense Instituut voor de Volksgezondheid eind volgende week voltooid zijn.

Het bedrijf dat de kalkoenen commercialiseert stelde eind juli in een kwekerij in Valparaiso een daling van de eiproductie van 70 procent vast, zonder verdere mortaliteit. Het Instituut voor de Volksgezondheid herhaalde zaterdag dat de consumptie van kalkoenvlees geen enkel risico inhoudt voor de bevolking. Chilenen zijn grote gebruikers van kalkoenvlees (gemiddeld 4,5 kg per persoon en per jaar). Het land voert de helft uit naar de Europese Unie, en de rest naar andere landen als Mexico, Canada en Japan.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek